Π. Καμμένος: Η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ένταση και ίσως θερμό επεισόδιο

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ένταση και ίσως θερμό επεισόδιο αλλά και ατύχημα, εξαιτίας των συνεχών εμπλοκών» δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός τονίζει ότι η Αθήνα ενημερώνει τους συμμάχους αλλά και τη διεθνή κοινότητα και δεν παρασύρεται σε ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δικαίων της.

«Τη Δευτέρα του Πάσχα μίλησα τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του NATO. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ύστερα από την ενημερωτική επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στο NATO, ζήτησε να μιλήσει μαζί μου. Τον ενημέρωσα για ό,τι συμβαίνει πάνω από το Αιγαίο.

» Του εξήγησα ότι τουρκικά ελικόπτερα πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά σε ύψος 200 ποδιών, δηλαδή 70 μέτρων πάνω από το έδαφος. Ξεκαθάρισα ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να συμβεί ατύχημα. Και αν συμβεί, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η Τουρκία. Του είπα ότι η Ελλάδα ζητεί ομαλοποίηση και ζήτησα την παρέμβασή του και των συμμαχικών χωρών για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Του επισήμανα, τέλος, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητες τις προσπάθειες αμφισβήτησης τα εθνικής μας κυριαρχίας.»

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «βοηθάει στην απόδειξη των δίκαιων θέσεων της Ελλάδος και την από τουρκικής πλευράς προκλητική συμπεριφορά»:

«Έχουμε βίντεο που προέρχονται από συμμαχικά πλοία και αναφορές προς το ΝΑΤΟ κυβερνητών συμμαχικών πλοίων που περιγράφουν την προκλητική στάση της Τουρκίας, που δεν άρχισε σήμερα, αλλά μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο ελληνικές αναφορές. Η παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο ενισχύει ξεκάθαρα, με τις αναφορές που γίνονται, τις ελληνικές θέσεις.»

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης νοτίως της Κρήτης για την αποτροπή προσφυγικών ρευμάτων από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, ο υπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της και υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών για την επέκταση της επιχείρησης, δηλαδή τη μη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και τον απόλυτο σεβασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

Σε ερώτηση για το αν είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Καμμένος απάντησε:

«Θεωρώ ότι εντός των επομένων ημερών ή ωρών θα λήξει αισίως για τη χώρα μας η αξιολόγηση».

Στο μεταξύ, σε μία παράβαση του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε ένα τουρκικό αεροσκάφος την Παρασκευή, στο κεντρικό – ανατολικό Αιγαίο.

Το τουρκικό αεροσκάφος δεν ήταν οπλισμένο, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Τα αεροσκάφος αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.