Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών πραγματοποιείται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τη διαφωνία του για το Σύμφωνο επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του Συντάγματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η ΝΔ διά του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει εφόσον δεν αποσαφηνιστούν τα τρία ζητήματα που για το κόμμα του είναι «κόκκινο πανί»: ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια.

Από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα».

«Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις. Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων», τόνισε η βουλευτής.

Υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Κατά όλων των άρθρων που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τα υπόλοιπα άρθρα κατά την συζήτηση τους, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει συλλήβδην το νομοσχέδιο.

Σύρραξη Αμυρά-Κατσίκη στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης
Παρέμβαση του Αγίου Όρους για το Σύμφωνο Συμβίωσης
Διαμαρτυρία ομοφυλοφίλων στον περίβολο της Μητρόπολης (φωτορεπορτάζ)

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με την ομιλία του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

Σε αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Λαγός είπε πως «είστε προκατειλημμένοι και μισείτε τους Έλληνες», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό.

» Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε από το βήμα, προκαλώντας την αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τα 14 άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ψηφίζεται από την Αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από ακτιβιστές που στηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης μπροστά από την Μητρόπολη με σύνθημα «Δεν είναι η αγάπη αμαρτία», ενώ στις 18:00 αναμένεται και νέα συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Για άλλη μια φορά ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι στο άρθρο 12 διασφαλίζεται με ρητή διατύπωση ότι δεν αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης υιοθεσία ή τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Εξήγησε ακόμα ότι στο άρθρο 28 διευκρινίζεται ότι αφορά τη δυνατότητα απαλλαγής εκείνων που διαταράσσουν την κυκλοφορία για ασήμαντο διάστημα και για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παρά φύση ασέλγεια, τονίζοντας ότι «η κατάργηση της δεν αφήνει κανένα κενό αξιοποίνου» καθώς, όπως είπε, καλύπτεται ποινικά από άλλα άρθρα όπως αυτά που αφορούν αποπλάνηση ανηλίκων, μαστροπία και πορνογραφία.

Δεκτές έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, την τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον τρόπο κτήσης αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα που εμπίπτουν στους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, για τον τρόπο επιλογής των δικαστών στο Αθλητικό Δικαστήριο.

Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επανάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, επικαλούμενος φράση του Κινέζου ηγέτη Τσου Εν Λάι και απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους επικριτές του Συμφώνου.

«Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να στιγματίζει μια σεξουαλική προτίμηση, δεν μπορεί να πει ότι μια μερίδα συμπολιτών μας είναι διαφορετικοί, έχουν διαφορετικά δικαιώματα. Ο ρατσισμός που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας εν μέρει είναι γιατί εκ των προτέρων το κράτος τους έχει στιγματίσει. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτό, το ελληνικό κράτος να είναι φιλελεύθερο, να μην στιγματίζει και να εμβαθύνει στα ατομικά δικαιώματα», τόνισε.