Μειωμένες οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία – 53.661 πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

Από χθες, Τρίτη, έως και σήμερα, Τετάρτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάσθηκαν 101 πρόσφυγες και το προηγουμενο 24ωρο 55, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σήμερα, επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 434 προσφύγων στη Λέσβο, 195 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολό τους διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας (μετά την 20ή Μαρτίου) στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν: στη Μόρια της Λέσβου 3.644, στη Χίο 1.827 και στη Σάμο 516.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hot spot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί, από τη Χίο, στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων, συνολικά στη χώρα βρίσκονται 53.661 άτομα, εκ των οποίων στα νησιά 7.150 άτομα, στην Αττική 14.963 και στη Β.Ελλάδα 29.250.

Ειδικότερα, στο λιμάνι του Πειραιά ο αριθμός των προσφύγων είναι 3.805, στον Σκαραμαγκά 1.050 και στην Ειδομένη (εκτός του καταυλισμού) 10.680, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση.

Την ίδια στιγμή αυξομειώσεις παρατηρούνται το τελευταίο 24ωρο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.

Πολλοί πρόσφυγες από άλλα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας έπειτα από ενημέρωση που είχαν από ομοεθνείς τους για τη νέα δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, μετακινούνται από μόνοι τους προς το λιμάνι, με την ελπίδα να βρουν και αυτοί μια θέση στην επόμενη προγραμματισμένη μεταφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της νύχτας λιμενικοί εντόπισαν λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες που είχε φτάσει από άλλη περιοχή στο λιμάνι και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, με προορισμό άλλες δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε Μαλακάσα και Οινόφυτα ή σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι περισσότεροι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά σε κέντρο πόλης όπου υπάρχουν ξένες τράπεζες για να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από συγγενείς τους

Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το Λιμενικό, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στο λιμάνι ανέρχεται σε 3.800 άτομα.

Σχετικά με τον Σκαραμαγκά, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ήδη έχει γεμίσει ο πρώτος τομέας χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η μεταφορά άλλων 1.000 προσφύγων και μεταναστών στον δεύτερο τομέα.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει πώς θα διαχειριστούν οι αρχές τους Σύρους και Αφγανούς, που μεταφέρονται στον συγκεκριμένο χώρο μετά από τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι.

Στο μεταξύ, το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας μόνο πέντε μετανάστες από τη Μυτιλήνη, ενώ χθες άλλα έξι άτομα μετέφερε από τη Χίο το «Βlue star 1».

Συνολικά 53.661 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.