Σκέψεις ώστε να σπάσει στα δύο το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης

Σκέψεις ώστε να σπάσει στα δύο το πολυνομοσχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αναγκαστική μετάθεση της ψήφισης του για το διάστημα μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τα Νέα, σε αυτή την περίπτωση θα διαχωριστούν οι διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος από εκείνες που δεν επιβαρύνουν τα Ταμεία, με στόχο οι ρυθμίσεις που δεν χρειάζονται κοστολόγηση να περάσουν άμεσα και οι υπόλοιπες είτε να κατατεθούν σε αυτόνομο νομοσχέδιο είτε να ενταχθούν σε κάποιο άλλο.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το κόστος από την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από κοινωνικά προγράμματα που δεν έχουν απορροφηθεί.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί τη λεγόμενη «τρόικα εσωτερικού» για τις πιέσεις που δέχτηκε από τους δανειστές, ώστε να παγώσει το νομοσχέδιο. Ωστόσο παραδέχεται ότι έβαλε αυτογκόλ, αφού όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα έπρεπε η ψήφιση του παράλληλου προγράμματος να σχεδιαστεί μετά την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.