Σκληρή αντιπαράθεση Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη και στις δευτερολογίες

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση «δεν αποτελεί ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών, αλλά την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται, θέλετε δεν θέλετε, χωρίς νέα μέτρα όπως επιδιώκει το ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή.

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέδωσε ανακοίνωση που μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι της κατάρρευσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Ανακοίνωσε την συμμετοχή των τραπεζών στην πιστωτική χαλάρωση. Δεν έχει δράκο πια το παραμύθι σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ για την υπόθεση Παπασταύρου και την προσπάθεια της ΝΔ να συσχετιστεί με τις υποθέσεις Σταθάκη και Φλαμπουράρη.

«Υπερασπίζεστε τον Παπασταύρου και ισχυρίζεστε ότι του στερούμε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Γλώσσα λανθάνουσα, όμως. Είπατε για συμμετοχή του Παπασταύρου στη λίστα των φοροφυγάδων. Τον κάψατε τον άνθρωπο», υπογράμμισε.

«Το ίδιο είναι η φοροδιαφυγή με μία παράλειψη στο πόθεν έσχες; Η Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δικαστικοί και στελέχη της ΝΔ, και για Σταθάκη και για Φλαμπουράρη έβαλε και τις δύο αποφάσεις στο αρχείο με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις: 6 – 1. Γιατί επιχειρείτε συμψηφισμό μίας καθαρής υπόθεσης απέναντι στην αθλιότητα της φοροδιαφυγής, της SIEMENS, των θαλασσοδανείων; Αυτές τις ιστορίες θα τις αναδείξουμε όσες μηνύσεις και αν κάνετε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «κακό συνήγορο του ΔΝΤ. Δεν χρειάζεται το ΔΝΤ συνηγόρους, ότι θέλει τα λέει δημόσια» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υπερασπίζεται το ΔΝΤ εκεί που δεν χρειάζεται, στην απόφασή του για νέα μέτρα».

Για την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «ξέρετε ότι το αργά από το γρήγορα έχει μία διαφορά. Είστε γόνος μίας οικογένειας που τιμώ. Ο πατέρας σας περίμενε από το 1965 ως το 1990 να γίνει πρωθυπουργός, εσείς με αυτά που λέτε δεν ξέρω αν θα γίνετε».

Αναφερόμενος στο θέμα Πολάκη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά δεν θα καταφέρουν να το θάψουν ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε την SIEMENS, ούτε τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων».

Για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με τα δάνεια ενός κόμματος που είχε 3% και πήρε δάνεια με υποθήκη το κτίριο των γραφείων του κόμματος. Εσείς ποια υποθήκη είχατε βάλει; Συγκρίνετε ένα δανεισμό 200 εκατ. με ένα δανεισμό 8 εκατ. με υποθήκη και εγγυήσεις».

Και παράλληλα ρώτησε: «εξυπηρετούνται τα δάνειά σας; Πόσα χρόνια θα κάνετε για να τα αποπληρώσετε; Θα κάνετε πάνω από 80 χρόνια». «Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία σας και τα ταμεία μας. Να μας βγάλετε όμως και τα τιμολόγια του Μαυρίκου», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη

«Πόση λίστα Λαγκάρντ και πόσους Παπασταύρου μπορεί να καταναλώσει η ελληνική κοινωνία; Θα απαντήσει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί. Ο Παπασταύρου κατηγορείται για φοροδιαφυγή και προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Έχει εκδικαστεί η υπόθεσή του;», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να καταδικαστεί η «απαράδεκτη κουβέντα του Πολάκη». «Η προσπάθεια να εκπέμψετε πολιτική μαγκιά ενθαρρύνει την βία και στοχοποιεί δημοσιογράφους που κακώς κάκιστα καταδικάζονται από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», πρόσθεσε