Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1989 επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑΑ

Σε νέα χαμηλά 26 και πλέον ετών, και συγκεκριμένα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1989, επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρεάζουν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, για τρίτη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παίζει το σενάριο της ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η πτώση των διεθνών αγορών επιβαρύνει και το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών.

Η αγορά διέσπασε καθοδικά την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων, επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου του 2012, όταν υπήρχε το σενάριο του Grexit.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του 2016 σημειώνει πτώση κατά 26,47%, σχεδόν διπλάσια από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25, o τραπεζικός δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Στο κόκκινο έκλεισαν όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Eurobank -29,2%, Εθνική -29%, Πειραιώς -27%, Alpha Bank -17,6%, ΔΕΗ -12,5% ΟΛΠ και Βιοχάλκο -9,6%, Lamda -9%, Ελλάκτωρ -8,8%, ΕΛΠΕ -8,4%

Να σημειωθεί ότι η ψυχολογία στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία οδηγούσαν τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014. Για ορισμένους αναλυτές η παγκόσμια οικονομία έχει παγιδευτεί σε σπιράλ θανάτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση των τιμών του πετρελαίου, σε ύφεση και μια σοβαρή bear market (μακροχρόνια πτωτική αγορά), καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και εμπορευμάτων, η εξασθένηση του διεθνούς εμπορίου και η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια.