Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες – Βελτιωτικές προτάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων οι αγρότες αναμένοντας σήμα από το Μαξίμου για συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή βελτιωτικές προτάσεις για τους αγρότες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Η αντιπρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα όταν συναντηθεί με τους αγρότες που έχουν ζητήσει ραντεβού μαζί του και έχουν καταθέσει σχετικά υπομνήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το πακέτο βελτιώσεων θα περιλαμβάνει:

Συντελεστή εισφοράς 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018
Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020
Συντελεστή 20% το 2021

Το κυβερνητικό προσχέδιο προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αναμένουν τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα τράπεζας στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο από τις επτά το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο

Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου της αερογέφυρας Θέρμης και του μπλόκου που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα. «Ήδη βρίσκομαι σε συζητήσεις με την αστυνομία. Θα πάμε με τα τρακτέρ μας, μέχρι εκεί που θα μας ανακόψουν την πορεία τα ΜΑΤ» ανέφερε ο Δ. Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Θέρμης. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των δύο μπλόκων προβλέπει ότι αγρότες να εγκατασταθούν στο «Μακεδονία» από τις 16:00 και για ένα 24ωρο. Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθάρισε δε ότι «θα είναι ανοιχτοί παρακαμπτήριοι δρόμοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους όσοι το έχουν προγραμματίσει».

Το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, που έχει στηθεί στη διασταύρωση πριν το «Μακεδονία», δεν θα προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Έτσι από τις 11:00 έως τις 15:00 κλειστές θα είναι και οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.

Σε αποκλεισμό του κεντρικού υποκαταστήματος τράπεζας στην πόλη των Γιαννιτσών, προχώρησαν και σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της περιοχής.

Παράλληλα, σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη. Στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00- 15:00 και 20:00- 23:30) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:30 έως τις 23:30.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ στο χρονικό διάστημα 12:00-00:00 κλείνει και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Σε πεντάωρο αποκλεισμό της παλιάς Ε.Ο στο ύψος της Αμφίπολης, από 16:00-21:00, θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες από τον μπλόκο της Παλαιοκώμης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός. Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.
Δυτική Μακεδονία

Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις που τους οδήγησαν στον δρόμο εμφανίζονται την ίδια ώρα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στην περιοχή έχεις ως εξής:

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ: 12ωρος αποκλεισμός από τις 11.00 π.μ..

Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα: 12:00 – 16:00 και στα δύο ρεύματα.
Νεάπολη Τσοτυλίου: 14:00 – 19:00.

Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά: 9:00 – 18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 9:00 -18:00.

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Διαμάντω Κρητικού. Υπενθυμίζεται ότι δύναμη του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται από χθες στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες της περιοχής.
Ουρές φορτηγών σε Ορμένιο και Κήπους

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα φορτηγά επί ελληνικού εδάφους, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα φορτηγά από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις, οι αγρότες του Έβρου προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία και αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας.

Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων – Ριζίων και Διδυμοτείχου.
Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς της εθνικής οδού οι αγρότες της Δυτ. Ελλάδας

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες από τα μπλόκα Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και Λούρου Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου από 12:00 -16:00.

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Η διέλευση επιτρέπεται μόνο για τέσσερις ώρες κάθε πρωί, προκειμένου να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικοφαρμακευτικό υλικό. Επίσης, από 18:00- 20:00, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 11:00 και για περίπου 12 ώρες.

Αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από τις 19:00 έως τις 22:00 την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο του Κουρτεσίου, από τις 12:00 έως τις 16:00. Επίσης, από τις 17:30 – 22:00, οι αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Βάρδας.