Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες- Κλειστά επ’ αόριστον Τέμπη και Ισθμός

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες ανά την Ελλάδα, αντιδρώντας στο σχέδιο για το ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Κλειστή επ’ αόριστον είναι η κοιλάδα των Τεμπών, με τους αγρότες να αναμένουν το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, μετά την κατάθεση των προτάσεών τους.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών στη συνέλευσή τους την Τρίτη αποφάσισαν να προχωρήσουν από σήμερα Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και σήμερα κλείνουν έως τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, που την Τρίτη μετακίνησαν περίπου 30 τρακτέρ στο Κιλελέρ κλείνοντας από τις 4 μέχρι τις 6 την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, προγραμματίζουν στο εξής παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες των θεσσαλικών πόλεων.

Κλειστές επ’ αόριστον είναι τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου – Αθήνας στον Ισθμό. Η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι με καθυστέρηση 20 λεπτών περίπου.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους.

Στη Σπάρτη οι αγρότες θα κλείσουν από τις 7 έως τις 8 το βράδυ τη γέφυρα του Ευρώτα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της δυτικής Ελλάδας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών, σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Aγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Κώστας Πουρνάρας, «ανοίγουμε για λίγες ώρες κάθε πρωί τον δρόμο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και κυρίως για να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό».

Επίσης, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, αναμένεται να κλείσουν από τις 17:00 έως και τις 20:00, την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στη Αχαΐα, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Νίκος Ζαφειρόπουλος, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 10 το βράδυ.

Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου και όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός έως και τις 6 το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι οι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους από τα μπλόκα.

Αμετακίνητοι στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, προκειμένου, όπως δηλώνουν στο ΑΜΠΕ, «να μην επιχειρηθεί μυστική συνάντηση ή κίνηση από οποιονδήποτε, σε όποια δύναμη και αν ανήκει».

Το σημερινό πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

* Στον νομό Πέλλας η απόφαση, που ελήφθη, αφορά κλείσιμο των κόμβων Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις ώρες 11:00 – 18:00, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Παναγιώτη Ανδρικόπουλο, να επισημαίνει: «Σε γενική συνέλευση που θα έχουμε σήμερα, θα αποφασίσουμε και τον εναλλακτικό τρόπο κλιμάκωσής μας για αύριο».

* Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00 – 18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο αποκλεισμός για τρίτη ημέρα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, ενημέρωσε ότι αύριο από τις 10:00 έως και τις 13:30 θα τελεί υπό κατάληψη η ΔΟΥ νομού Κιλκίς.

* Στα διόδια των Μαλγάρων συνεχίζεται ο αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι και την Παρασκευή, εκτός εάν κρίνουμε ότι λόγω καιρού μπορεί να ταλαιπωρήσουμε, μέσω των παρακαμπτηρίων, τους οδηγούς και να προκληθεί ατύχημα» δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.