Στα 5,5 δισ. ευρώ η ανακεφαλαιοποίηση – Έως τα μέσα Δεκεμβρίου τα νέα προαπαιτούμενα

Μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο των 5,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νέα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Μετά μπορούμε να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κλείσουν και την πρώτη αξιολόγηση» συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας έναντι των θερινών μηνών. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Έκανε επίσης λόγο για θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού.