Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της ΕΕ ώστε να ενημερωθούν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Έξι υπουργοί και υφυπουργοί κρατών της ΕΕ θα επισκεφτούν την Αθήνα αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, ώστε να ενημερωθούν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο κ. Bert Koenders, Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Harlem Désir, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, ο κ. Miroslav Lajčák, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, ο κ. Sandro Gozi, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, η κ. Margarida Marques, Υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο κ. Ian Borg, Υφυπουργός στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, αρμόδιος για την προετοιμασία της Προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ.

Οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιώντας εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

Το Σάββατο, 9 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κυβέρνησης που θα αποτελείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκο Ξυδάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρή Δρίτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας, κ. Γιάννη Ταφύλη.

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις θέσεις της ως προς την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις πρακτικές αλλά και τις επιχειρησιακές δυσχέρειες που συναντά και τις λύσεις που προκρίνει για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τις ανάγκες της συμφωνηθείσας συνδρομής εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, περί ώρα 13:00, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών (Αίθουσα Γ. Κρανιδιώτη, Ακαδημίας 1), από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκο Ξυδάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Bert Koenders, παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων Υπουργών.