Στην Αθήνα σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων

Ξεκινά εκ νέου σήμερα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ των 13 προαπαιτούμενων μέτρων.

Οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την Παρασκευή. Το πακέτο περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την προετοιμασία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την τιμολόγηση των εξετάσεων διαγνωστικών κέντρων.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να περάσει τώρα από την θεωρία στην πράξη και να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των Θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο-Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ- ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου- ΔΝΤ, Νικολό Τζιαμαριόλι- ESM) τις λεπτομέρειες του νέου εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, ώστε να ψηφιστεί με διαδικασία κατεπείγοντος έως την ερχόμενη Κυριακή.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο στην ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, βρέθηκε και η «έντονη διαπραγμάτευση» που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Αν αυτό το ποσό δεν εκταμιευθεί μέχρι τότε, η καταβολή του θα καθυστερήσει αρκετά, διότι θα απαιτηθούν νέες διαδικασίες και θα μπορεί να δοθεί μετά τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, στα μέσα του 2016.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου υπερεπαρκούν μέχρι το Φεβρουάριο και τυχόν καθυστέρηση της εκταμίευσης δεν θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα. Ομως η κυβέρνηση θέλει να κλείσει γρήγορα το ζήτημα των προαπαιτούμενων, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ωστόσο, ακόμα και αν τηρηθεί αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, υπάρχει μπροστά η συνολική αξιολόγηση που όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει αρκετά. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι θα δώσει μόνος του τη μάχη για το ασφαλιστικό, που πάει για Ιανουάριο και έτσι η συνολική αξιολόγηση θα πάει πιο πίσω.

Καθώς το ασφαλιστικό έχει μπει προς το παρόν “στην άκρη”, κρίσιμα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης είναι τέσσερα:

– Τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους σε τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

– Το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής.

– Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου, καθώς και χαρτοφυλάκιο τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ. Θέματα προς συζήτηση αποτελούν η διάρθρωση, η διοίκηση και η διαχείριση του νέου φορέα

– Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

– Η αναδιανομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών