Στην περικοπή των κύριων συντάξεων από τις αρχές του 2016 επιμένουν οι Θεσμοί

Στην περικοπή των κύριων συντάξεων από τις αρχές του 2016 επιμένουν οι Θεσμοί, εκβιάζοντας διαφορετικά με επαναφορά της 20ετίας στη λίστα των απαιτήσεων. Και αυτό την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις κύριες συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το περσινό τους αίτημα για χορήγηση της ελάχιστης σύνταξης στα 20 χρόνια ασφάλισης, αντί των 15 χρόνων, “επανέφεραν” οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη σημερινή συνάντηση τους με τον Υπ. Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, συμπληρώνοντας, όμως, στο Capital.gr, πως το αίτημα αυτό ήλθε ξανά στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης από πλευράς δανειστών λόγω του ότι δεν έχουν πειστεί από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να μην επέλθουν άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις από τις αρχές του 2016 μέσω νέων χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης.

Η ελληνική πλευρά έχει φτάσει στο σημείο να προτείνει μέτρα… διπλάσιας αξίας (σ.σ. 1,2 δισ. ευρώ) από εκείνα που λείπουν προκειμένου να κλείσει η “τρύπα” των 665 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στη λίστα των παρεμβάσεων συνολικού ύψους 1,834 δις. ευρώ στο συνταξιοδοτικό το 2015 -16.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση έχει προτείνει:

– περικοπές 400 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εξάλλου ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό

-αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές που θα φέρουν, κατά την κυβέρνηση, 600 -700 εκατ. ευρώ
-έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το Υπ. Εργασίας έφτασε στο σημείο να προτείνει ακόμα και τη μεταφορά των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ στο ΙΚΑ, την ίδια στιγμή που το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ το 35% των σχετικών εσόδων για το 10μηνο του 2015. Εξάλλου, ακόμα και οι εισφορές που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον περασμένο Σεπτέμβριο αποδίδονται με ρυθμούς… χελώνας στον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, οι δανειστές, όχι απλά δεν συμφωνούν επί της αρχής με το μέτρο της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά αμφισβητούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα φέρει τελικά τα έσοδα που έχει εκτιμήσει το Υπ. Εργασίας, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Capital.gr.

Πρόθεση της κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να είναι να μην προσδιορίζονται αναλυτικά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως τέλος του Ιανουαρίου του 2016. Ένα προσχέδιο του νέου νόμου θα παρουσιαστεί στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.
Κομβικής σημασίας για τον προσδιορισμό των νέων ποσοστών αναπλήρωσης θα είναι η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που θα είναι έτοιμη στα μέσα Ιανουαρίου. Η εφαρμογή τους, όμως, θα έλθει σταδιακά με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Ορόσημο στην όλη διαδικασία επαναϋπολογισμού των συντάξεων θα είναι και η ολοκλήρωση της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης, το 2017, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.