Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου

«Δύσκολο, άλλα όχι ακατόρθωτο» το να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο. «Για αυτό δουλεύουμε» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι χωρίς ικανοποίηση των προαπαιτουμένων, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιονομικός κόφτης, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν την επόμενη Τρίτη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τον προληπτικό μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς και πολιτική συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να δοθεί μόνο αφού η Ελλάδα ικανοποιήσει τα διάφορα προαπαιτούμενα, ένα εκ των οποίων είναι και ο προληπτικός μηχανισμός.

«Καθώς η Ελλάδα νομοθετεί ήδη με εντατικό ρυθμό τα προαπαιτούμενα… νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αυτά τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετάσχει την προετοιμασία του Eurogroup.

Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει τον προληπτικό μηχανισμό και πολιτική συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί και την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε: «Ναι, για αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Η δήλωση αυτή λειτουργεί ενθαρρυντικά για την ελληνική πλευρά που δηλώνει δοθείσης ευκαιρίας ότι η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει πολιτική συμφωνία και οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ήδη από το προσεχές Eurogroup.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο τη διαμόρφωση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, της εισήγησης για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα εξεταστεί στο Εurogroup.

Η διαμόρφωση της εισήγησης γίνεται βάσει δέσμης εναλλακτικών μέτρων που έχει υποβάλει στους τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται με το ΔΝΤ να εμφανίζεται να ζητά πιο ριζικές λύσεις για το ελληνικό χρέος από αυτές που προτείνει η ευρωπαϊκή πλευρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα την πρότασή του αυτή κατέθεσε ήδη τους εταίρους της ευρωζώνης από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Με το ΔΝΤ να θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την ανάληψη -αν μη τι άλλο- συγκεκριμένων δεσμεύσεων για το ελληνικό χρέος και πολλά κράτη-μέλη να θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (με πρώτη τη Γερμανία) προμηνύεται δύσκολη συνεδρίαση, όπου θα απαιτηθούν πολύ λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Το σίγουρο πλέον είναι ότι το θέμα θα τεθεί σοβαρά στο τραπέζι και ας προσπαθεί η Γερμανία να το υποβιβάσει δηλώνοντας ότι το μόνο που συζητάμε είναι έναν «οδικό χάρτη για τον οδικό χάρτη» ή ότι «το θέμα του ελληνικού χρέους είναι δευτερεύουσας σημασίας», και αυτό που επείγει είναι οι μεταρρυθμίσεις όπως είπε σήμερα παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γ.Βάιντμαν της Bundesbank.