Στην τελική ευθεία η διαδικασία για να περάσει το Ασφαλιστικό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει η διαδικασία για να περάσει το νέο Ασφαλιστικό το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πριν την κατάληξη αυτής της διαδρομής, ο υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα περάσει από Βερολίνο, Βρυξέλλες, αλλά και από την “κρίση” των δανειστών και του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αθήνα. Εξάλλου χθες ο Γ. Κατρούγκαλος έδωσε στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή και ένα ημιτελικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού.

Οι βασικές γραμμές του νομοσχεδίου είναι έτοιμες και αφορούν δύο βασικά μέρη:

· Τον ακριβή προσδιορισμό των μέτρων που προβλέπει ή “φωτογραφίζει” το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, δηλαδή τις περικοπές 10% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (μέσω της εισαγωγής μίας κατώτερης επικουρικής στα 173 ευρώ και κλιμακωτές μεσοσταθμικές μειώσεις 6,6% ), 8% στα εφάπαξ, του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, 30% των μερισμάτων του Δημοσίου αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ.

· Τη γενική περιγραφή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις (τα οποία διαμορφώνονται με βάση μία νέα κλίμακα, η οποία θα ξεκινά ακόμα και κάτω από το 60% για τους υψηλοσυνταξιούχους αλλά και της νέας “Εθνικής Σύνταξης”.

Το ακριβές πρόγραμμα του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρω-Κοινοβουλίου, Τόμας Χάντελ και πιθανόν με τη Γερμανίδα υπουργό Εργασίας και κορυφαίο στέλεχος του SPD, κ. Αντρέα Νάλες.

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.