Στην τελική ευθεία η εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ με φόντο την “στήριξη” Καραμανλή

ÔÁ ÃÑÁÖÅÉÁ ÔÇÓ ÍÅÁÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÓÔÇ ËÅÙÖÏÑÏ ÓÕÃÃÑÏÕ (EUROKINISSI / ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ καθώς με επιτυχία ολοκληρώθηκε, χθες Κυριακή, η πρόβα τζενεράλε.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Συγγρού, ο στόχος της δοκιμής σε συνθήκες πραγματικών εκλογών επετεύχθη. Με βάση το αποτέλεσμα, οι όποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν, θα αντιμετωπιστούν άμεσα και την επόμενη Κυριακή η διαδικασία της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, Βέβαιος ότι όχι μόνο θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, αλλά και ότι θα είναι ο νικητής δηλώνει o Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος αμφισβητεί τις πληροφορίες για στήριξη του Κώστα Καραμανλή στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζητώντας από όλους να βγουν και να μιλήσουν καθαρά και όχι με διαρροές.

«Ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα; Ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι κύκλοι; Να βγουν επιτέλους να μιλήσουν ανοιχτά. Έχω κουραστεί να ακούω διαρροές από διαφόρους περιφερόμενους, οι οποίοι φέρονται ότι συνομιλούν με κάποιους. Όποιος έχει κάτι να πει να βγει να το πει ανοιχτά. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ» είπε στο Mega.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής εκτιμά πως η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ δηλαδή δεν εξασφαλίζω την ενότητα της ΝΔ».

Δεσμεύτηκε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές «η ΝΔ θα είναι ενωμένη, διαφορετική, πιο δημοκρατική, πιο συμμετοχική» και τόνισε: «Εγγυώμαι την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και όποιος αμφισβητεί ότι εγώ μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα να έρθει να μου το πει κατάμουτρα».

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η πρόσκλησή του προς τον κ. Καραμανλή να βγει και να μιλήσει ανοιχτά, αφορά όλους ακόμη και τον Αντώνη Σαμαρά. «Παράκληση όποιος έχει να πει κάτι να βγει να το πει ανοιχτά και δημόσια όπως κάνουν οι υποψήφιοι» υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια. «Αν νομίζουν διάφορα περιφερόμενα στελέχη και μηχανισμοί ότι επηρεάζουν την πραγματική κοινωνία κάνουν πολύ μεγάλο λάθος» ανέφερε.

Στο πλαίσιο της ενότητας που εγγυάται ρωτήθηκε αν αυτό θα σημαίνει και αξιοποίηση συνυποψηφίων του απάντησε «όχι κατ΄ανάγκη», εξηγώντας ότι οραματίζεται μια ΝΔ που θα λειτουργεί σε συνθήκες αξιοκρατίας, ενώ είπε ακόμη ότι είναι πιθανό να υπάρχουν αντιπρόεδροι «αλλά στα πλαίσια ενός οργανογράμματος» και όχι για να μοιραστούν θέσεις.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είμαι στο δεύτερο γύρο και πολύ βέβαιος ότι θα κερδίσω» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα ζητήσει δημόσια στήριξη από τους δύο συνυποψηφίους του που δεν θα περάσουν, αλλά από τους πολίτες που θα τους έχουν ψηφίσει.

Για το τεχνικό κομμάτι της διεξαγωγής των εκλογών την επόμενη Κυριακή, μετά και από την γενική χθεσινή πρόβα, εκτίμησε ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και ότι η προσέλευση θα είναι μεγάλη.

Από την δική του πλευρά, η ΝΔ, με τον ίδιο στη θέση του προέδρου της, «δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι μιας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής», δηλώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ αφού διαχωρίζει τις έννοιες «συνεννόηση» και «συνεργασία», τονίζει στο Έθνος:

«Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του, με την ανεύθυνη και αναξιόπιστη συμπεριφορά τους, έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα καταρχήν συνεννόησης. Αυτό που επιθυμεί είναι συνενόχους για να εφαρμόσει με τις μικρότερες δυνατόν συνέπειες την καταστροφική του πολιτική».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει να βάζει πλάτη στις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές», αλλά «είναι άλλο πράγμα να στηρίζεις επιλογές και νομοσχέδια που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον κι αποτρέπουν εθνικές συμφορές, κι άλλο να συμμετέχεις σε ένα κυβερνητικό σχήμα που ο ένας εταίρος συνειδητά προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες προσχηματικά επιδιώκει να συνεργαστεί» προσθέτει.

Αναφερόμενος στις εκλογές στη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι «το κρίσιμο διακύβευμα της εσωκομματικής μας αναμέτρησης είναι να αναδείξουμε μια νέα ηγεσία που θα καταστήσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία στη συνείδηση των πολιτών ως δύναμη αλλαγής, ικανής να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Κάνει, δε, λόγο για «επικοινωνιακό εύρημα περί παλιού και νέου», το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα οπισθοδρομικό απολίτικο και κάλπικο σύνθημα» και υπογραμμίζει πως «η ανανέωση απαιτεί ιδέες, όχι πράξη ληξιαρχείου» και «γι’ αυτό εγώ δίνω μάχη ιδεών και όχι γενεών».

Τέλος, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, με αφορμή τους ευνοημένους του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

«Μια κυβέρνηση που ανεβάζει τον ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου, την κλίμακα της φορολογίας στις επιχειρήσεις, δίνει αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους…αίσχος», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στο σχετικό του tweet.

Σε δεύτερη ανάρτησή του γράφει πως «οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να δοθούν μόνον βάσει απόδοσης και οι γενικές μόνον όταν θα αυξηθεί το ΑΕΠ. Όχι κλείνοντας τους άλλους με φόρους».