Στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» – Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Αποχώρησαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία έχει εισαχθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Με την έναρξη της συζήτησης για το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν παραβιάσεις στην διαδικασία, και συγκεκριμένα ότι το σχέδιο νόμου δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. (ΚΕΝΕ) και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, δεν δίνεται η προθεσμία των επτά ημερών ανάμεσα στις δυο συζητήσεις ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να μελετηθεί το νομοσχέδιο. Ανέφεραν επίσης ότι περιλαμβάνει «φωτογραφικές διατάξεις» διαφορετικών υπουργείων και καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι, ενώ εισήγαγε αρχικά το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία, την μετέτρεψε μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής σε διαδικασία «του κατεπείγοντος».

«Προσχηματικές» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Υποστήριξε ότι ο χρόνος έως την ερχόμενη Τρίτη επαρκεί και ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κρίσιμα κοινωνικά θέματα με επείγοντα χαρακτήρα και υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπισθούν το συντομότερο.

Τι προβλέπει το ν/σ για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου

«Ξεπάγωμα» των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, διεύρυνση των δικαιούχων μειωμένων ή μηδενικών δημοτικών τελών, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες υπαλλήλων, αύξηση ωρών απασχόλησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ και μείωση του ωραρίου του προσωπικού των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.