Στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου αλλά πάνω από 7 δισ. ευρώ τα φέσια του δημοσίου προς ιδιώτες

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.

Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (ο καθένας) συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων και που δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης.

Να σημειωθεί ότι η λίστα είχε πρωτοδημοσιοποιηθεί στα μέσα του 2012 αλλά δεν είχε επικαιροποιηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι πλέον στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οφειλές φορολογούμενων που έχουν επιβιώσει καθώς και αυτών που έχουν κηρυχτεί σε πτώχευση.

Το μέτρο της δημοσιοποίησης αποσκοπεί στο να πιεστούν οι οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγαλύτερη οφειλή φυσικού προσώπου ανέρχεται σε 561,6 εκατ. ευρώ που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται το 1,26 δισ. ευρώ και αφορά φορολογούμενο με το όνομα Πέτρος Νικολ. Κασιμάτη ο οποίος έχει καταδικαστεί για απάτη με πλαστά τιμολόγια στην Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα τη μεγαλύτερη οφειλή εμφανίζει η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή (ποσό ύψους 8,54 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις) η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Οι περισσότεροι μεγάλοι οφειλέτες που εμφανίζονται στις λίστες είναι οι ίδιοι που υπήρχαν και στις λίστες που είχαν δημοσιοποιηθεί το 2012.

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία η ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ εμφανίζει μεγάλα προβλήματα.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει: αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr τα 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν – με δικαστική απόφαση – έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, τα φέσια του κράτους προς ιδιώτες ξεπέρασαν το “φράγμα” των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που έχει προβλεφθεί για τη χρηματοδότησή τους από το δανειακό πρόγραμμα του ESM. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανήρτησε το ΥΠΟΙΚ στην ιστοσελίδα του για το μήνα Μάιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα “φέσια” αυξήθηκαν κατά 3,2 δισ. ευρώ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και τούτο παρά τις δόσεις που έφτασαν το δεύτερο μισό του 2015 από τον ESM στα ελληνικά κρατικά ταμεία, οι οποίες (όπως φαίνεται και από τους αριθμούς) δεν… έφτασαν τελικά στον προορισμό τους.

Μόνο μέσα στο μήνα Μάιο, η αύξηση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων ήταν 327 εκατ. ευρώ. Ανά κατηγορία, οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες φτάνουν στα 5,77 δισ. ευρώ και στα 1,182 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι εκκρεμείς βεβαιωμένες επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο πλέον επιβάλλεται μία διπλή πρέσα: τοκισμού των οφειλών προς ιδιώτες που καθυστερούν με βάση σχετική οδηγία της ΕΕ, αλλά και προσμέτρησης μεταβολών επί των “αφανών” επιστροφών φόρων (όσες δεν έχουν ΑΦΕΚ και υπολογίζονται περί τα 2 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες δείχνουν ότι:

*Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων από τα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασε στα 5,97 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 και στα 7,029 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

*Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από 755 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 αυξήθηκαν σε 1,259 τον Μάιο (δεν περιλαμβάνονται όσες δεν είναι βεβαιωμένες, δηλαδή δεν έχουν ΑΦΕΚ στον λογαριασμό, από φέτος θα αρχίσει να μετράται η μεταβολή τους)

*Οι οφειλές κράτους προς ιδιώτες (άνω των 90 ημερών καθυστέρηση) από 3,07 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασαν τον Απρίλιο του 2016 στα 5,52 δισ. ευρώ και στο τέλος Μαΐου στα 5,77 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα “φέσια” της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 676 εκατ. ευρώ, ενώ των ασφαλιστικών ταμείων έφτασαν από 2,87 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σε 3,067 δισ. ευρώ τον Μάιο (μεταξύ των οφειλετών ο μεγαλύτερος είναι ο ΕΟΠΥΥ με οφειλές που από τα 1,65 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, έφτασαν στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου). Πολύ μεγάλα είναι τα “φέσια” και στα Νοσοκομεία (1,146 δισ. ευρώ).