Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης – Επαφές με Σούλτς, Γιούνκερ, Μέρκελ

Το προσφυγικό, η πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα, θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα το πρωί με την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αύριο – στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ – θα έχει συνάντηση με τη καγκελάριο της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς είναι εύλογο το ενδιαφέρον για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη και παραινέσεις κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ό,τι αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα υπάρξουν.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης είναι κάθετα αντίθετος στην λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά στην έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, τα οποία θεωρεί ότι είναι λάθος προσέγγιση του ζητήματος. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει και κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και δοκιμάζει τις αξίες και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ωστόσο η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία «δεν μπορεί να έχει δύο πλειοψηφίες, μία για τα δύσκολα όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και μια για τα εύκολα». Παράλληλα θα καταστήσει σαφές ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση περί εκλογών «που άλλωστε έχει ανοίξει από τα στελέχη της συγκυβέρνησης».

Στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την Άγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Σήμερα μετά τον κ. Σουλτς ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δει την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.