Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κρίνεται στις Βρυξέλλες

Οι θεσμοί φέρονται να εκφράζουν αντιρρήσεις για κάποιες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής ενστάσεις εκφράζουν οι θεσμοί και για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη δημιουργία του οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανακοινώνοντας ότι μέσω αυτού θα καλυφθούν και κενά που προκύπτουν από την απόφαση για μη εφαρμογή κάποιων μέτρων όπως την επιστροφή αναδρομικά ποσών του ΕΚΑΣ.

Καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθούν τα όποια κενά προκύπτουν ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες για τα όσα συζητήθηκαν χθες (Δευτέρα) στην πολύωρη συνεδρίαση του Euroworking Group θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβαση του Eurogroup σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης αλλά και το χρέος εξέφρασαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

Την ίδια στιγμή, μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος, ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ σε δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο Radiop 1.

«Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός “κουρέματος” του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», πρόσθεσε.

Ο Βέλγος υπουργός θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: «Έχουν ήδη γίνει πολλά για τους Έλληνες. Έλαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε.

Εξέφρασε ακόμη τον φόβο του ότι, εάν γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος «να υπονομευτούν εκ θεμελίων» οι συμφωνίες που έχουν γίνει εντός της Νομισματικής Ένωσης.

Αισιόδοξος για συμφωνία επί της αρχής σήμερα για την Ελλάδα δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει δεχτεί το ελληνικό Κοινοβουλιο και αν έχουν πάει όλα καλά, θα πρέπει να συζητήσουμε κα ιμε το ΔΝΤ, σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ναι μεν ότι υπάρχουν διαφορές, όμως τόνισε οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε αντιδικία με το ΔΝΤ.

«Θέλουμε σήμερα μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο συνολική», δήλωσε και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Οι Έλληνες πήραν πολύ σημαντικές αποφάσεις τις τελευταίες μέρες, μέσω του πολυνομοσχεδίου, και του «κόφτη», πρόκειται για σημαντικά και θαραλλέα μέτρα, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινάμε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία πρέπει να είναι μεγάλη, ώστε εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών να πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για την ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε, όπως έχουμε σχεδιάσει, δηλαδή σε τρεις φάσεις, τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις, εμείς θα συνεισφέρουμε στην συζήτηση.

Σύνθετη» και «πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Παράλληλα, τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα, ενώ εξήγησε ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Σήμερα θέλουμε μια καλή συμφωνία, για την Ελλάδα πρωτίστως, η οποία μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε χρειάζεται τώρα μια βεβαιότητα και ανάσες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του όπως πάντα, θα παίξει εποικοδομητικό και ενωτικό ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών.

Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί λεπτομερώς το θέμα του χρέους, η εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας απόψε και στα τρία αυτά θέματα.

Πιστεύω ότι με τη βοήθεια και την αποτελεσματικότητα του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και θα φτάσουμε σε μια συμφωνία, κατέληξε ο κ. Σαπέν.

Σε συμφωνία επι της αρχής ελπίζει ο Β.Ντομπρόβσκις εκτιμώντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που θα συζητηθούν για το χρέος θα διασφαλίσουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για πιθανότητα εκταμίευσης της δόσης τις επόμενες εβδομάδες μιλά ο Ντάισελμπλουμ, ελπίζοντας σε συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος.

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι ελπίζουμε ότι θα έχουμε το υλικό για να βρούμε την πολιτική συμφωνία και επί τη βάσει κάποιων όρων να μπορούμε να αποφασίσουμε τη διάθεση της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με τους όρους, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση του νομοθετήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς, δεδομένου ότι η τελευταία ψηφοφορία έγινε πριν από μόλις δύο ημέρες.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β.Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Επανέλαβε δε την ελπίδα για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι
υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Την επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς για εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή μας μια συμφωνία για το χρέος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα μεταξύ των θεσμών ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει.

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ανέφερε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.