Έκλεισαν οι κάλπες – Στις 21:00 αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία και περίπου στις 21:00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται όμως εξίσου στις διεργασίες που θα τεθούν σε κίνηση τη Δευτέρα.

Από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία διεξάχθηκε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Από τα απρόοπτα των εκλογών, το επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξαν στο ΑΤ της περιοχής, όπου κατατέθηκαν μηνύσεις.

Ωστόσο, αντιπαράθεση υπουργείων, αλλά και ανακοινώσεις από πολιτικά κόμματα προκλήθηκε με αφορμή το ζήτημα της καταβολής διοδίων σε όσους ταξίδεψαν προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκης απηύθυνε έκκληση να αφεθούν ελεύθερα τα διόδια κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων. Την ίδια έκκληση απηύθυνε και γραπτώς ο γγ Δημοσίων Έργων Γ.Δέδες πλην όμως δεν υπήρξε έως τώρα ανταπόκριση.

«Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους» δήλωσε ο Π.Λαφαζάνης.

Δηλώσεις για την ανάγκη σταθερότητας μετά τις εκλογές έκαναν δήμαρχοι και περιφερειάρχες μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για αυτό χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε ορισμένα παράπονα για το γεγονός ότι στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν δόθηκαν σάντουιτς και χυμοί, «στο πνεύμα της εποχής», όπως παρατήρισε, για να συμπληρώσει:

«Είναι μια ωραία μέρα. Περιμένουμε την αυριανή μέρα. Άλλοι θα πάνε στο γραφείο τους, άλλοι θα πάνε στο καινούργιο γραφείο τους, άλλοι δεν θα πάνε καθόλου.»

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Ο λαός θα δώσει τη λύση και ελπίζουμε για το καλύτερο».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ψήφισε στο 10ο Γυμνάσιο. «Θέλω να πιστεύω ότι οι συχνές εκλογές δεν θα ευτελίσουν την αξία αυτής της πολύ μεγάλης δημοκρατικής διαδικασίας. Ας τελειώσει επιτέλους αυτή η ταλαιπωρία των Ελλήνων. Να υπάρξει από αύριο μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει αυτά που πρέπει για να πάει μπροστά ο τόπος. Μια κυβέρνηση τετραετίας, κατά την άποψή μου με συνεργασίες. Αυτό είναι το ιδανικό στη δύσκολη περίοδο που περνάμε.»

Η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας «που θα επιτρέψει στην πατρίδα να σταθεί στα πόδια της, στην οικονομία να ανακάμψει και στους πολίτες να ανασάνουν. Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά είναι ο δρόμος της αξιοπιστίας, μακριά από τις ‘ευκολίες’ και τις παγίδες των κάθε είδους λαϊκισμών. Είναι ο μόνος δρόμος που διασφαλίζει το αύριο του τόπου.»

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, και κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, παραμένει υψηλό, με δεκάδες ανταποκριτές ξένων μέσων να έχουν φτάσει στην Αθήνα. Μετά την αποστολή ρεπορτάζ από την προεκλογική περίοδο, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταδώσουν τις εξελίξεις.