Στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου η ΝΔ (UPD)

Δίχως προβλήματα εξελίσσεται από τις 7.00 το πρωί η εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία, με τους περίπου 400.000 φίλους του κόμματος να καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα, με τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα να αναμένονται για τις 11.00 το βράδυ.

Μέχρι τις 14.00, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είχαν ψηφίσει περίπου 225.000 ψηφοφόροι, τονίζουν κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι τελικώς η συμμετοχή θα φτάσει περίπου τους 350.000 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το επιτελείο του υποψηφίου προέδρου της Ν.Δ., θα ψηφίσει τελικώς περίπου το 80-85% σε σχέση με τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Οι κύκλοι του υποψηφίου αναφέρουν ότι «μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

νωρίτερα και σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μέχρι τις 12.30 είχαν λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ περίπου 80.000 ψηφοφόροι. Αντίστοιχα, την ίδια ώρα στον α’ γύρο, είχαν ψηφίσει περίπου 105.000 ψηφοφόροι, δηλαδή παρατηρείται αποχή της τάξεως του 20-23% η οποία, όπως σημειώνουν, θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη.

Αυτή τη φορά η διαδικασία είναι σαφώς ευκολότερη και απλούστερη έναντι του πρώτου γύρου, γεγονός που διευκολύνει την ευκολότερη μετάδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι οι 404.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν χρειάζεται να καταβάλλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ. Οφείλουν να διαθέτουν ωστόσο, αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Εάν κάποιος δεν έχει συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία του α’ γύρου δεν έχει δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στον α’ γύρο, είχε λάβει ποσοστό 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τόσο το ύψος της συμμετοχής, όσο και οι 128.000 ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα (20,4%) και του Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. πάντως, η προσέλευση του κόσμου είναι ανάλογη του πρώτου γύρου, καθώς μέχρι τις 10.00 το πρωί είχαν ψηφίσει 40.000 πολίτες.

Δηλώσεις

Τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία εκτός από ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Σήμερα, ξημερώνει μία νέα μέρα για τη Ν.Δ. και την Ελλάδα» υποστήριξε και ευχαρίστησε όλους τους νεοδημοκράτες που προσέρχονται μαζικά στην κάλπη.

«Η νέα κεντροδεξιά πολύ σύντομα θα προτάξει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι «νικητές είναι όλοι και έτσι θα βαδίσουμε».

Επιθεωρώντας την εκλογική διαδικασία στο ΕΒΕΑ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή» για την παράταξη.

«Σ’ αυτή τη γιορτή συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν η Ν.Δ. να γυρίσει σελίδα» συνέχισε. «Το κόμμα από αύριο θα ξεκινήσει μία νέα πορεία, θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο να ανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, υποστήριξε ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι άξιοι και ικανοί, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αναδιοργανώσουν τη Ν.Δ. και να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ώστε να κάνουμε τη Ν.Δ. μία μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη» πρόσθεσε και κατέληξε: «Με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την πορεία της παράταξης στο μέλλον.»

Χωρίς να προβεί σε κάποια δήλωση άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ψήφισε στις 9.55 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ν.Δ. πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «από αύριο, η παράταξη πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα».

«Η Ν.Δ. θα βγει πιο ενωμένη και πιο δυνατή και έτοιμη να σηκώσει το βάρος των ευθυνών της», ανέφερε η βουλευτής του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, σε μήνυμά της στο Twitter, με αφορμή την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Από αύριο το πρωί θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι για να ξανακάνουμε τη Ν.Δ. μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών κατετάγη τρίτος.

«Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει σύντομα μια ρεαλιστική και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από την επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε ξανά την ελπίδα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. θα είναι ημέρα ανασυγκρότησης, αντεπίθεσης και επανεκκίνησης για το καλό της πατρίδας, δήλωσε ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για τη Νέα Δημοκρατία. Μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο η Ν.Δ. αποκτά την καινούρια της ηγεσία» συνέχισε το «γαλάζιο» στέλεχος. «Αυτή η παράταξη που ταυτίστηκε με τις πιο σημαντικές εθνικές επιλογές θα το κάνει σύντομα και στο μέλλον» κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.