Στις πρώτες μέρες του Φλεβάρη η ψήφιση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον υφυπ. Κοινωνικής Ασφάλισης

Στις αρχές του Φεβρουαρίου προτίθεται η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαλόγου για το ασφαλιστικό, με επαγγελματικούς κλάδους, ασφαλιστικούς φορείς και δανειστές, ώστε οι διατάξεις του νομοσχεδίου να συμπληρωθούν και να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, με στόχο στα μέσα του ίδιου μήνα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να “ξεκλειδώσει” η χρηματοδότηση, δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 fm” ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

“Εικάζω ότι στις πρώτες μέρες του Φλεβάρη θα μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, να εισάγουμε και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μέσα στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, μετά από συζήτηση εκτεταμένη στη Βουλή όλων των διατάξεων, πλέον, για να έχουμε μέσα στον Φλεβάρη την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, διότι πρέπει να προχωρήσουμε στο αναπτυξιακό μέρος πια, με τα χρήματα που πρέπει να δοθούν στην ανάπτυξη, με τις επενδύσεις, που πρέπει να κάνουμε” σημείωσε ο υφυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”.

“Σήμερα έχω προσωπικά συνάντηση με τους επιστήμονες, τους επιστημονικούς φορείς, έχουμε συνέχεια επαφή και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, να δούμε τις λεπτομέρειες όσον αφορά το ύψος για την καταβολή των δικών τους εισφορών. Ελπίζω να έχουμε και με τους αγρότες σύντομα” πρόσθεσε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι “η συζήτηση προχωράει παραλλήλως και με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και θα γίνει πιο προσδιορισμένη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετά από την ολοκλήρωση και τη συναντίληψη που θα υπάρξει εντός της χώρας με τους ενδιαφερόμενους φορείς των ασφαλισμένων”.

Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει “ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με χαρακτηριστικά δικαιοσύνης για όλο τον λαό και φυσικά οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε επιμέρους επαγγέλματα και κυρίως για τους αγρότες, οι προσδιορισμοί που θα γίνουν στο νομοσχέδιο θα είναι τέτοιοι, ώστε το ύψος των εισφορών να είναι συμβατό με τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων να πληρώνουν και ιδίως των αγροτών που είναι μία ιδιαίτερη και ευπαθής κατηγορία”.

Αναφερόμενος στη χθεσινή τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι “δε δείχνει υπευθυνότητα στην παρθενική του εμφάνιση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει πράγματα κραυγαλέα αβάσιμα” καθώς και ότι “αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας όσοι ανεύθυνα δεν λένε τίποτα για το πρακτέο”.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση ο υφυπουργός είπε: “Ζητάμε διαρκώς και έχουμε ανάγκη αυτή τη συζήτηση, διότι πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ σύντομα όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να το εισάγουμε στη Βουλή”. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι “υπάρχει μία κραυγαλέα και ακατανόητη συμπεριφορά, αντιφατική με τα ίδια τα δικαιολογημένα συμφέροντα των αγροτών, να υπάρχουν αγρότες που να λένε εμείς δε θέλουμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή να μην παίρνουν εθνική σύνταξη οι αγρότες, όλοι οι άλλοι Έλληνες να παίρνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ ή όπως διαμορφώνεται, οι αγρότες να μην παίρνουν”.