Στοιχήματα για το 2013

Αν δεχτούμε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η αρχή έγινε και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη… μέση του δρόμου προς τη σταθεροποίηση (αρχικά) και την ανάπτυξη (στη συνέχεια).

Βέβαια, η πρώτη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης περιορίζεται στον χώρο των εντυπώσεων και των προσδοκιών, με τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων να παρουσιάζουν άνοδο, με τις καταθέσεις σταδιακά να επιστρέφουν, με τη Standard & Poor’s να αναβαθμίζει μάλλον… αιφνιδίως την οικονομία μας, με τους ξένους οίκους να αναβάλλουν τα σενάρια του Grexit και με τις πρώτες κινήσεις των ξένων επενδυτών να παίρνουν σάρκα και οστά…

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, δήλωσε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να έρθει νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται. Με θερμά λόγια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μίλησε επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ. Χαρακτηριστικό είναι πως η ΕΤΕπ, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση που τήρησε στο παρελθόν προς την Ελλάδα, τώρα όχι μόνο άρχισε ήδη να απελευθερώνει δάνεια προς τη χώρα, αλλά προτίθεται και να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσό τα αμέσως επόμενα χρόνια. Βέβαια, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η διαδικασία ανάκαμψης θα απαιτήσει πάνω από μία δεκαετία.