Στο αρχείο έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» την υπόθεση του Γ. Σταθάκη

Στο αρχείο έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» την υπόθεση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 – 1, καθώς μειοψήφησε μόνο ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. Αντίθετα, όλοι οι δικαστικοί μέλη της Επιτροπής ψήφισαν η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος είχε τεθεί στο αρχείο το 2011 και ανασύρθηκε λόγω της πρωτοβουλίας του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη να προσέλθει και να καταθέσει νέα στοιχεία.

Οι ορκωτοί λογιστές εξέτασαν εξονυχιστικά επί ένα μήνα τα στοιχεία και το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης, ενώ εξετάσθηκε ενδελεχώς η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων.

Όσον αφορά την υπόθεση Ψυχάρη, η Επιτροπή με επιστολή της στις 17 Μαρτίου του ζήτησε να παραδοθούν εντός 15 ημερών τα παραστατικά που δεν υπάρχουν.

Τέλος για την υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου και των καταθέσεών του σε τράπεζα στο Λονδίνο, η Επιτροπή απευθύνθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, νυν Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως απάντησε ότι δεν έχει αρχείο. Έτσι η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» θα απευθυνθεί στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», η οποία θα στείλει επιστολή στην αντίστοιχη αγγλική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη για τον Γιώργο Σταθάκη ζητεί από την Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής το Ποτάμι.

«Τι και αν ξέχασε να δηλώσει 1,8 εκατ. ευρώ και 36 ακίνητα στο πόθεν έσχες… Η υπόθεση Σταθάκη μπήκε πλέον στο αρχείο. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι η “αθώωση” του υπουργού βασίστηκε στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος και όχι σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Η επιτροπή “πόθεν έσχες” της Βουλής καλείται να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια. Εκτός κι αν στους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ισχύει το “ό,τι δηλώσεις είσαι…”», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως.