Στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα

Στο Δικελί της Τουρκίας έφθασε σήμερα το πρωί το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδικασία επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία από τα νησιά ξεκίνησε σήμερα και περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex έφτασαν στη Λέσβο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από Λέσβο και Χίο θα επαναπροωθηθούν 500 άτομα τη Δευτέρα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κάθε πρόσφυγα θα συνοδεύει ένας αστυνομικός της Frontex.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή λίγοι μόνο εκ των 300 υπαλλήλων και 200 αστυνομικών, τους οποίους δεσμεύτηκε να στείλει η Γερμανία για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σημερινό δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας, βρίσκονται επί τόπου μόνο ο πρόεδρος της Τεχνικής Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων Άλμπρεχτ Μπρεμ, ως «ειδικός απεσταλμένος» της γερμανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας. Έχει «προς υποστήριξή του δύο ή τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Επιπλέον, έχει αποσταλεί στην Ελλάδα μια ομάδα προεργασίας αποτελούμενη από τέσσερις συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF). Οκτώ ακόμα συνεργάτες της BAMF θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Εκτός τούτου 30 Γερμανοί αστυνομικοί υποστηρίζουν από σήμερα την επαναπροώθηση προσφύγων επί τόπου και έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν 100.