Στο ζήτημα του χρέους επικεντρώνεται η συζήτηση στο Eurogroup

Jeroen Dijsselbloem, right, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, right, greets Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, center, prior to roundtable talks during a Eurogroup meeting in Brussels on Monday, May 9th, 2016. The euro area and the International Monetary Fund will assess whether Greek Prime Minister Alexis Tsipras has made enough budget-tightening commitments to gain another disbursement of emergency loans. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Στο ζήτημα του χρέους επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup.

Η Ελλάδα είναι το θέμα που απασχολεί αυτήν την ώρα τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν από τις 4 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν

βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.