Στο κλοιό κακοκαιρίας τα τελευταία 24ωρα η χώρα

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια που πιθανότατα σήμερα, Δευτέρα, να πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας. Προβλήματα προκάλεσε ο χιονιάς σε πολλές περιοχές, ενώ ένα άτομο ανασύρθηκε νεκρό από ΙΧ που έπεσε σε χείμαρρο στις Σέρρες. Χιονίζει από τη νύχτα στο Βόλο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο Έβρος.

Τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Οι χιονοπτώσεις πρώτα θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα κρατήσουν μέχρι το μεσημέρι. Από το Πήλιο και νοτιότερα τα χιόνια θα κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα επηρεαστεί κυρίως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Εύβοια, ενώ από την Πελοπόννησο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Αχαΐα, η Κορινθία και η Αρκαδία.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική αναμένονται βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5-6 και στα ανατολικά 6-7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται χιονοπτώσεις με βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία: από -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια θα πέσουν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα. Θερμοκρασία: από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ήπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια θα πέσουν στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στη Κρήτη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο η χιονόπτωση στα βόρεια και βροχές η σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: στα βόρεια από 0 έως 06 και στα νότια από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ην Ανάβρα.