Στο 24,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Στο 24,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, έναντι 24,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Ευρωζώνη, η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,7% (έναντι 8,8% τον Μάρτιο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2015, η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν 11% και στην ΕΕ 9,6%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016.

Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 21,22 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,42 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,2% τον Φεβρουάριο) και την Ισπανία (20,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (4,1%), τη Γερμανία (4,2%) και τη Μάλτα (4,3%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 1,16 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,6% και στις γυναίκες στο 28,7%.

Εξάλλου, μικρή πτώση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 51,9% τον Ιανουάριο σε 51,4% τον Φεβρουάριο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (51,4%), την Ισπανία (45%), την Κροατία (38,9%) και την Ιταλία (36,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), τη Μάλτα (8,9%) και την Τσεχία (9,5%).

Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 21,1% και στην ΕΕ στο 18,8%.

Θεοχάρης: Η ανάπτυξη είναι ένα όνειρο απατηλό

Η οικονομία στενάζει και η ανάπτυξη είναι ένα όνειρο απατηλό, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών.

Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 όλα τα μεγέθη που συνιστούν το ΑΕΠ της χώρας (κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές) άρχισαν, μετά από σχεδόν ένα χρόνο ανόδου, πάλι να συρρικνώνονται.

«Τα μεγέθη που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να βαφτιστεί το κρέας ψάρι και αποδεικνύουν την ωμή πραγματικότητα: ότι η οικονομία στενάζει και ότι η ανάπτυξη είναι ένα όνειρο απατηλό. Έξι θέσεις έπεσε η χώρα στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας εξαιτίας των capital controls, της πολιτικής αβεβαιότητας, της κυβερνητική αναβλητικότητας, των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και του ελλείματος διεθνούς αξιοπιστίας» προσθέτει.

Παράλληλα, ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει «ποιους τελικά κοροϊδεύει: τον ελληνικό λαό όταν ψηφίζει τα επώδυνα μέτρα κλαίγοντας, αλλά τους υπόσχεται τουλάχιστον σταθεροποίηση και προοπτική ανάπτυξης; Ή μήπως τους δανειστές όταν ψηφίζει τα όσα υποσχέθηκε και μετά τους στέλνει επιστολές με τις οποίες υπαναχωρεί;»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «όλα είναι αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που ελπίζαμε να τελειώσει πέρυσι ο καλοκαίρι αλλά συνεχίζει ακάθεκτη».