Στο 55% του εισοδήματος φθάνει η νέα ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση

Στο 55% του εισοδήματος φθάνει η νέα ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση, όπως τονίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Η ΟΚΕ αναφέρει πως «η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης που εάν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει στο 55%-56% του ακαθάριστου εισοδήματος».

Σύμφωνα, με Τα Νέα, για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο Ασφαλιστικό – Φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως, ενώ ένας αγρότης με το ίδιο εισόδημα 9.630 ευρώ.

Παράλληλα, η ΟΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να διαχωριστεί η διαδικασία εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το Συνταξιοδοτικό από μια «αμφίβολης αποτελεσματικότητας και διατηρησιμότητας» ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, «φως» στο πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που ήδη έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές, ρίχνει η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.

Σύμφωνα με το Mega, σε ό,τι αφορά στην αναφορά σε προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αυτό θα προκύψει από το «πάγωμα» προσλήψεων, με την εφαρμογή του κανόνας 1:5 και εφέτος, ενώ άλλες πηγές της κυβέρνησης μιλούσαν και για «πάγωμα» μισθολογικών προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ).

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ποσό ύψους:

-450 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

-1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις – ασφαλιστικό (φαίνεται πως παραμένει η εκκρεμότητα με την «τρύπα» των 70 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές)

-1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα έκτακτη εισφορά (σε ό,τι αφορά στο ύψος αφορολογήτου, στο τραπέζι υπάρχει εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει τον πήχυ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά).