Στ. Θεοδωράκης: Μέλημά μας είναι να ενωθούν όλες οι φωνές για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα

«Η κατάσταση στην Ελλάδα τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τριγυρίζουν στη χώρα δίχως ελπίδα και οι ροές συνεχίζονται» αναφέρει το Ποτάμι, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε: «Τώρα το μέλημά μας είναι να ενωθούν όλες οι φωνές για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Αν κλείσουν μας περιμένουν συμφορές. Να πείσουμε την Ευρώπη να σεβαστεί τις αξίες της. Έχουμε, όπως ξέρετε, έγκαιρα καταθέσει 10 προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαν να είναι η βάση μιας εθνικής συμφωνίας.»

Η ανακοίνωση του Ποταμιού: «Το κλείσιμο των συνόρων που όλοι φοβόμασταν, τη στιγμή που η κυβέρνηση καθησύχαζε και μιλούσε για κινδυνολογία, δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα.

» Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία κρατούν απαράδεκτη στάση. Μάλιστα η αιφνίδια πρωτοβουλία της Αυστριακής κυβέρνησης να οργανώσει διάσκεψη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των εταίρων της ΕΕ και χωρίς πρόσκληση συμμετοχής στην Ελλάδα, λειτουργεί διαβρωτικά στην ευρωπαϊκή συνοχή.

» Πρωτοβουλίες σαν και αυτήν αντιστρατεύονται κάθε έννοια αλληλεγγύης στην ΕΕ αφού αποκλείουν και απομονώνουν κράτη-μέλη που υφίστανται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.

» Η κατάσταση στην Ελλάδα τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τριγυρίζουν στη χώρα δίχως ελπίδα και οι ροές συνεχίζονται. Το νέο κρούσμα λογοκρισίας με την απομάκρυνση δημοσιογράφων πριν από την επέμβαση των ΜΑΤ στα σύνορα, η απαράδεκτη ρατσιστική ενέργεια στο στρατόπεδο στο Σχιστό προκαλούν ανησυχία γι’ αυτά που έρχονται.

» Η κυβέρνηση πανικόβλητη και χωρίς σχέδιο, τρέχει εκ των υστέρων να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά ακόμη και τώρα δίνει μεγαλύτερο βάρος στην επικοινωνία παρά στην ουσία. Οφείλει πριν να είναι πολύ αργά να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Το Ποτάμι έχει καταθέσει 10 πολύ συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας επιτέλους εθνική συνεννόηση. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία πριν γενικευθούν τα φαινόμενα που προσβάλλουν τη χώρα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.»