Στ. Θεοδωράκης: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν έχει κάποιο σχέδιο για την προσφυγιά

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν έχει κάποιο σχέδιο για την μετανάστευση και την προσφυγιά ζήτησε σε δηλώσεις από το hot spot της Χίου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους πρόσφυγες και προσέθεσε ότι «η κοινωνία της Χίου έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Από εδώ και πέρα οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους».

O κ. Θεοδωράκης έφτασε στη Χίο σήμερα το πρωί όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού καθώς και με τον λιμενάρχη του νησιού Χρήστο Φραγκιά. Επισκέφτηκε τον καταυλισμό στην Σούδα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και όπου διαμένουν περίπου 700 πρόσφυγες. Εκεί, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βοηθούν στον καταυλισμό, καθώς και με τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο νησί.

Στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του hot spot, καθώς -όπως είπε- μόνο «ένας άνθρωπος κάνει συνεντεύξεις σε 1.000 πρόσφυγες» που αιτούνται ασύλου, ενώ «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα κοντέινερς: δεν έχουν ζεστό νερό, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα».

Ζήτησε για άλλη μια φορά απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή για το κόστος κατασκευής του hot spot της Χίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαι εδώ και για ακόμη ένα λόγο. Είμαστε μπροστά σ’ ένα σκάνδαλο. Αυτός ο χώρος έχει στοιχίσει σύμφωνα με τους υπουργούς της κυβέρνησης 1.270.000 ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι την πολλή δουλειά την έχει κάνει ο Δήμος της Χίου, οι στρατιώτες του νησιού και ο εξοπλισμός είναι από τα ”Ελληνικά Πετρέλαια”. Ζητάμε για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία για το πού πήγαν αυτά τα 1.270.000 ευρώ. Είναι ένα τεράστιο ποσό που δεν δικαιολογούν οι υποδομές την κατασπατάληση αυτού του ποσού».