Συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητεί η ΚΕΔΕ

Συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), εν όψει της κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών των δήμων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, κατά την οποία επισημάνθηκαν ότι «ιδιαίτερα ανησυχητικές προδιαγράφονται οι προβλέψεις» για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των δήμων της χώρας για το 2016, καθώς και αυτές για τη δυνατότητα κατάρτισης των προϋπολογισμών τους για το 2017 και άρα για την διασφάλιση της σχετικά ομαλής λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, αφενός δεν είναι ακόμη σαφές ότι θα υπάρξει εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης πλήρης απόδοση των προϋπολογισθέντων για το 2016 επιχορηγήσεών τους και, αφετέρου οι μέχρι τώρα προβλέψεις, αλλά και διαθέσεις εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών παραπέμπουν σε νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησής τους το 2017, «και μάλιστα χωρίς την επίσημη ενεργοποίηση του κόφτη δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η ΚΕΔΕ ζητεί μεταξύ άλλων να δεσμευτεί η κυβέρνηση για την πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού 2016, να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση (ΚΑΠ) κατά ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες, αλλά και των σχολικών καθαριστριών), να υπάρξει απόδοση από το 2017 της «νέας» γενιάς παρακρατηθέντων πόρων των δήμων από το 2009 μέχρι και σήμερα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.