Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Ούγγρο ομόλογό του Π. Σιγιάρτο

Κοινές πανευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζήτησε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν ορισμένα κράτη μέλη να θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι πανευρωπαϊκό, αλλά θέμα πέντε – έξι κρατών».

«Δεν γίνεται το πρόβλημα να μείνει στα κράτη αυτά και να προσπαθεί το ένα κράτος να προωθήσει το πρόβλημα στο άλλο», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης την ανάγκη κατανομής των βαρών των προσφυγικών ροών σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- δεν μπορούν να κουβαλούν μικρά κράτη σαν την Ελλάδα το βάρος των προσφύγων.

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, θέματα όπως το προσφυγικό χρειάζονται νηφιαλιότητα και ψυχραιμία.

Με τη σειρά του ο κ. Σιγιάρτο χαρακτήρισε τη μεταναστευτική κρίση ως την πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία της η Ε.Ε..

«Αντί να επιτιθέμεθα και να επικρίνουμε ο ένας τον άλλο είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τις κοινές λύσεις μαζί», υπογράμμισε και κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση και να μην περιορίζονται μόνο στα λόγια.

«Έχουμε συζητήσει για τις δυνητικές λύσεις τόσο πολύ, ωστόσο παρά τις συζητήσεις πραγματικά αποτελεσμαστική λύση δεν υιοθετήθηκε», παρατήρησε.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος για το ότι η Ε.Ε. δεν εστίασε εγκαίρως στο πρόβλημα που έχει προκληθεί στη μεταναστευτική οδό των δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε στα δυτικά Βαλκάνια και έχουμε την πιο ενισχυμένη ροή. Είναι σημαντικό να μην εστιάζουμε μόνο στο πέρασμα της Μεσογείου, γιατί αν μείνουμε σε αυτό δεν θα υπάρχει αποτελεσματική ανταπόκριση και αποτελεσματική λύση», είπε.

Όπως είπε, «κανείς δεν εστίασε εγκαίρως στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στα δυτικά Βαλκάνια». Τέλος, ο κ. Σιγιάρτος ανέφερε ότι η πρόκληση είναι περίπλοκη, άρα και η λύση είναι εξίσου περίπλοκη.