Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στον Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του συνεδρίου Clinton Global Initiative

Την ανάγκη να γίνουν «επενδύσεις τώρα και όχι σε μελλοντικό χρόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα.

Στη συζήτηση που είχε θεμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη», ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή.

Είπε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος να υπερβεί την κρίση η Ελλάδα είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικου δυναμικού μας. Έδωσε μάλιστα έμφαση στις επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην Ε.Ε.. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλαξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα εχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», σημείωσε.

Επανέλαβε ακόμη ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος» ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν η Ε.Ε. επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τέλος την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να έρθουν επενδύσεις. «Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική», κατέληξε.

Σήμερα, η δεξίωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Κίνας και της Αιγύπτου, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί αύριο στις 08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη δεξίωση υποδοχής από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στους αρχηγούς κρατών, ενώ από τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με πρώτο ομιλητή τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την ππρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Iσημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 15:00 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και στις
16:30 διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Από τις 19:00-22:00, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.