Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup – Πρώτο θέμα στην ατζέντα η Ελλάδα

Η κυβέρνηση επιθυμεί από το σημερινό Eurogroup μία δήλωση που να αποτυπώνει ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος, τέτοια ώστε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα νέο Εurogroup, έκτακτο και ειδικά για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, δηλαδή πιθανότατα έως την Μεγάλη Πέμπτη.

Η σημερινή πρωινή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών που λαμβάνει χώρα στο Άμστερνταμ θα έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα και λαμβάνει χώρα στον απόηχο των θετικών δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, των ανακοινώσεων από την Εurostat για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος το 2015 που οδηγούν (προς το παρόν τουλάχιστον) σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (δηλαδή πολύ υψηλότερο από το στόχο που έχει τεθεί, αλλά κι από τις προβλέψεις τις οποίες διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα), αλλά και της σύγκλησης την οποία κατέγραφαν στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα πηγές της κυβέρνησης σε κάποια από τα μέτωπα.

Η συμφωνία – είναι σαφές – δεν είναι κοντά. Οι αποστολές παραμένουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής μόνο συνταξίδεψαν με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Τα καλά νέα θα είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα για νέο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με στόχο να φτάσουν πρώτα σε συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων (5,4 δισ. ευρώ) και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του μνημονίου (κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις κλπ), να βρεθεί λύση για το θέμα των προληπτικών μέτρων των 2,3-3 δισ. ευρώ και μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το θέμα του ΔΝΤ και του Χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, καταγράφουν σύγκλιση στο “βασικό” πακέτο των 5,4 δις ευρώ αν και διαφορές υπάρχουν σε βασικά σημεία όπως στο ύψος του αφορολόγητου που προβλέπει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που επιχειρείται ίσως και σήμερα να οδεύσει στη Βουλή.

Χθες στην εκτίμηση ότι “οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση” προέβη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem.

Αλλά και υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας λίγο πριν την αναχώρηση για την Ολλανδία είπε “υπάρχει σχεδόν λευκός καπνός. Έχουμε σχεδόν συγκλίνει” Είπε ότι θα επιστρέψουν για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως και πριν την Δευτέρα και εξήγησε ότι αυτό που περιμένει η Ελλάδα από το αυριανό Eurogroup είναι μια θετική δήλωση περί προόδου. “Νομίζω θα υπάρχει μια θετική αναφορά” λέγοντας ότι “ένα τεστ για το αν θα πάει καλά το αυριανό Europgroup είναι αν θα υπάρξει προαναγγελία νέου έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες”.

Χθες η ίδια κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι “Έχουμε σχεδόν συγκλίνει στο πεδίο του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων”, ενώ παραδέχτηκε ότι στο αφορολόγητο υπάρχουν ακόμα αποστάσεις.

Ωστόσο, αναφορικά με τα πρόσθετα “προληπτικά”, όπως ονομάζονται, μέτρα αξίας τουλάχιστο 2,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών.

Διάσταση υπάρχει και για το πρωτογενές πλεόνασμα που το 2015 έκλεισε τελικά στο 0,7% του ΑΕΠ όταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Και τούτο φάνηκε από δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ που ακολούθησαν και σήκωσαν ξανά τους τόνους έναντι του ΔΝΤ.