Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group για την εκταμίευση της υποδόσης

Το πράσινο φως αναμένεται να ανάψει το EuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα πέρασε χθες.

Oι κορόνες δεν έλειψαν ούτε σε αυτή τη συζήτηση με την ουσία να μένει στα αζήτητα. Η κυβέρνηση δέχθηκε ξανά σφοδρή κριτική, με όλα τα κόμματα να κινούνται στη σφαίρα των μη ακουόντων όσον αφορά την κοινωνία και τους πολίτες που θα βρεθούν από αύριο αντιμέτωποι με τα νέα δεδομένα της πρώτης φοράς αριστερή κυβέρνηση.

Η κριτική επικεντρώθηκε στα κόκκινα δάνεια και την είσοδο των funds στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και στο νέο μισθολόγιο με τους μεν να κατηγορούν τους δε.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση ίσως δεν μπορέσει να σώσει όσους πρέπει όταν έρθει η ώρα το Φεβρουάριο για τη ρύθμιση των υπόλοιπων κόκκινων δανείων.

Στον αντίποδα, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης που υποσχέθηκε πως πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει νόμος προστασίας κατηγορίας δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια».

Όσον αφορά το νέο μισθολόγιο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το νομοσχέδιο εξαντλείται σε «ρουσφέτια και μπαλώματα» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιβαρύνει το Δημόσιο με 1 δισ. – Εξοικονομούνται 682 εκ. αντέτεινε ο Γ. Χουλιαράκης. Ο Στ. Θεοδωράκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αφού πρώτα καλλιέργησε το κλίμα να μην εξυπηρετούνται τα δάνεια τώρα τα δίνει χωρίς κανόνες.

Σήμερα το παράλληλο πρόγραμμα

Σήμερα, εισάγεται, εν τω μεταξύ, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο να ανακουφίσουν τις ευπαθείς ομάδες πολιτών αποσκοπώντας να κατακάτσει ο θόρυβος.

Το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», προβλέπει, μεταξύ άλλων, υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και διευρύνεται η υπαγωγή και άλλων ευπαθών ομάδων στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση μαζί με άλλες δεσμεύσεις που αθέτησε έχει δεσμευτεί και για τη στήριξη των πιο αδύναμων και έχει καταστήσει σαφές μαζί με τον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, θα προωθήσει και το δικό της παράλληλο πρόγραμμα, πρόγραμμα δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο, μέρος του οποίου αποτελεί και το νομοσχέδιο. Το παράλληλο αυτό πρόγραμμα δεν θα είναι στατικό αλλά θα τροποποιείται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της.

Προβλέπεται «ξεπάγωμα» των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, διεύρυνση των δικαιούχων μειωμένων ή μηδενικών δημοτικών τελών, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες υπαλλήλων, αύξηση ωρών απασχόλησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ και μείωση του ωραρίου του προσωπικού των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.