Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο

Με τοποθετήσεις βουλευτών συνεχίζεται την Τετάρτη, για δεύτερη ημέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές.

Κι αυτό γιατί μετά την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και ΧΑ), μειώνονται στους 179.

«Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ» ανέφερε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως «ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας».

Για «μόνιμη πολιτική ασάφεια στη χώρα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης. «Κάνατε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα, σήμερα θέλετε να καταστρέψετε την καρέκλα γιατί δεν μπορείτε να την κρατήσετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης.

«Πιστεύετε πως εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Γιατί δεν δίνετε μία απάντηση για το μαύρο χρήμα στην πολιτική και την κατάτμηση των περιφερειών; Γιατί δεν φέρατε την ψήφο των ομογενών; Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που αρνείστε σε Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν;» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: «Έρχεται η ΝΔ, πρέπει να την εμποδίσουμε να κυβερνήσει. Αυτό σας ενδιαφέρει, αλλά δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να σταματήσει τη βούληση του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία θα ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ των μονοεδρικών περιφερειών, γιατί, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη επικοινωνία των πολιτικών με τον λαό, χωρίς τη διαμεσολάβηση των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα των προγραμματικών συμφωνιών για τις μετεκλογικές συνεργασίες, σχολίασε τη σημερινή κυβερνητική συνεργασία, τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση διαφωνούν σε όλα, από τις παρελάσεις μέχρι το θέμα των Σκοπίων και συμφωνούν μόνο στη νομή της εξουσίας.

«Για τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε εμείς, είχαμε τρεις αλλεπάλληλες επιβραβεύσεις από τον ελληνικό λαό» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι από τη Μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκαν επτά διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι ενισχυμένης αναλογικής, τους οποίους χαρακτήρισε νόμους νόθευσης και φαλκίδευσης της λαϊκής θέλησης. Έκανε λόγο για παραχάραξη της θέλησης του ελληνικού λαού από τα δύο «πάλαι ποτέ ισχυρά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» και πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική οδήγησε την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση και στα μνημόνια.

«Η ασήμαντη Αριστερά του χθες είναι σήμερα κυβέρνηση» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση αποτελεί το αναλογικότερο μοντέλο.

«Η ΝΔ έχει γίνει σκιά του εαυτού της και το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει σε κλινική κατάσταση» επισήμανε ο κ. Αποστόλου και κατέληξε λέγοντας πως «ο παλαιός πολιτικός κόσμος πρέπει να ξεμάθει από την παλαιά νοοτροπία».