Συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο θέμα του μηχανισμού εκείνου των έξτρα και υπό αίρεση μέτρων που αφενός θα διασφαλίζει το ΔΝΤ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% το 2018 αφετέρου θα είναι συμβατός με τη νομοθεσία.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «δεν υπήρξε ακόμη κατάληξη στο θέμα των προληπτικών μέτρων» και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αν και εφόσον υπάρξει κατάληξη -«έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει συμφωνία», σημειώνει η ίδια πηγή, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ θα συγκαλέσει το Eurpogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ η οποία δήλωσε πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος ενώ δεν αναφέρθηκε στη μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άγνοια για το εάν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Χθες το μεσημέρι πάντως ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με το κύριο όγκο των ερωτήσεων από πλευράς των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να αφορά στο έξτρα πακέτο μέτρων και το ενδεχόμενο να έρθει κι αυτό προς ψήφιση στη Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενώς και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το πρωί. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως αποκλείουν να έρθει στη Βουλή το εν λόγω «πακέτο» μέτρων και όπως τονίζουν χαρακτηριστικά το μόνο που θα έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι το νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και φορολογικό στη βάση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό στέλεχος σύμμαχος η Κομισιόν είναι πιο κοντά στην ελληνική πρόταση για θέσπιση ενός αυτόματου «φρένου» δαπανών, για την κάλυψη του έξτρα «πακέτου» μέτρων ύψους 2%, ωστόσο το κλίμα εντός του Eurogroup «είναι διαφορετικό».