Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό – Το Σάββατο η ψηφοφορία

Με τοποθετήσεις βουλευτών συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Προς το παρόν, το πολιτικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει στην συζήτηση αφορά την περιβόητη συναίνεση που επιζητεί ο κ. Τσίπρας. Σε συνέχεια του ναυαγίου του πρόσφατου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πολλοί είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό ότι στην πραγματικότητα δεν αναζητούν συναίνεση αλλά συνενόχους στην ασκούμενη πολιτική. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκη ότι «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν θα συναινέσουμε». Μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ.Σκανδαλίδη που είχε προηγηθεί, ο οποίος είπε ότι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αποτελεί εμπαιγμό και γελοιοποίηση, ενώ αναφερθείς στις απειλές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου περί εξεταστικής επιτροπής για το PSI, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητεί από την μια πλευρά συναίνεση και από την άλλη να ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου. Ενώ τόνισε ότι κανένας δεν διαθέτει το πολιτικό μπόι που απαιτείται για να βγάλει μόνος του τη χώρα από το μνημόνιο.

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος αναφέρθηκε στο θέμα της συναίνεσης λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται με χαρακτηριστικά επικοινωνίας και όχι κοινωνίας», ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Κάντε ότι νομίζετε με τον Βασίλη Λεβέντη αλλά μην προσπαθείτε να μας μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες». Ενώ από το Ποτάμι ο Ι.Φωτήλας ανέφερε: «Ψάξτε σε άλλες πτέρυγες της Βουλής πρόθυμους και λεβέντες για συγκυβέρνηση», ενώ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στους χειρισμούς της Προεδρίας της Δημοκρατίας λέγοντας ότι δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το περασμένο καλοκαίρι όταν η χώρα ήταν με τα δύο πόδια εκτός ευρώ, αλλά τώρα που το ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Σκληρή ήταν η απάντηση στην αντιπολίτευση της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη. «Η μείζονα αντιπολίτευση αποδείχτηκε πολιτικό κουφάρι της ιστορίας. Όσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση βρίσκεται και αυτή είτε προσκολλημένη σε αρχαϊκές ιδεολογίες είτε βαθιά διχασμένη διότι ποτάμια χωρίς πηγή ιδεών και αξιών δεν υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης δημιουργούν αντιδράσεις. Ο βουλευτής του κόμματος Δ.Βέττας κάλεσε όσους προωθούν τα σχέδια αυτά «να ξυπνήσουν από τον λήθαργο» ενώ ο Κ. Μπάρκας μίλησε για «όνειρα θερινής νυκτός». Όπως είπε με έμφαση «ο κόσμος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο όχι για να επαναφέρει το παλιό πολιτικό σύστημα που την κατέστρεψε».

«Με την φορολογική μεταρρύθμιση που επεξεργαζόμαστε, με το περιουσιολόγιο και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων βάζουμε τέλος στο χθες και αποδίδουμε δικαιοσύνη», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε επίσης στο χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τον σύγκρινε με τον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται τη λίστα που ήρθε από τη Γερμανία.

«Δεν πέρασε από κανένα πολιτικό γραφείο και παραδόθηκε αμέσως στους οικονομικούς εισαγγελείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στον τρόπο που ασκεί κριτική η αντιπολίτευση και υποστήριξε, ότι είναι τέτοιος, ώστε κατεβάζει πολλές φορές το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μένετε στο τι έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά και τι έκανε μετεκλογικά αλλά δεν καταθέτετε τη δική σας πρόταση για το τι πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Αλεξιάδης και συνέχισε:

«Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας στο λαό και ερχόμαστε να εφαρμόσουμε αυτό που ψήφισε ο λαός. Εσείς, λέτε ότι η λύση είναι η επιστροφή στην κυβέρνηση Σαμαρά, όμως ο λαός δεν ξεχνά τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το πως φθάσαμε ως εδώ, τη βάρβαρη και άδικη υπερφορολόγηση τη διαπλοκή, την διαφθορά, την κατάσταση στην υγεία» υπογράμμισε.

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ.Αποστόλου.

Έτσι, θα αποδοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ (το μισό της άμεσης ενίσχυσης). Στο ποσό αυτό, θα προστεθούν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 200 εκ., τα οποία ήταν οι εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014.

«Η ύπαιθρος θα ενισχυθεί με 1,3 δισ., που θα συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητά της», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως:

– πρώτον, πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (κάτι που σημαίνει την ύπαρξη νέων δεδομένων, τα οποία απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό από την αρχή όλων των δικαιωμάτων, που αφορούν 720.000 δηλώσεις),

– δεύτερον σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές

– τρίτον, τα ποσά της νέας ΚΑΠ, είναι τουλάχιστον κατά τις 10% μικρότερα

«Δεν επιζητούμε συναινέσεις επειδή νιώθουμε αδύναμοι, αλλά γιατί είναι χρήσιμο για τη χώρα μας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιρώνης, είπε ότι η αντιπολίτευση έχει δυο πολιτικές επιλογές. Ή την πολιτική της «σκληρής λαϊκής αντιπολίτευσης» η οποία εξυπηρετεί, όπως είπε, το «λόμπι της δραχμής» των Βρυξελλών και τον κ. Σόιμπλε, οι οποίοι «θα προτιμούσαν να αγοράζουν φθηνά στην Ελλάδα και να πωλούν ακριβά τα προϊόντα τους λόγω του πληθωρισμού που θα καλπάζει», ή τη συνεργασία όπως συμβαίνει σε δεκάδες χώρες.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι στο τέλος του 2014, η οικονομία κατέρρεε, όπως προκύπτει από τους δείκτες στοιχημάτων υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, από τη στάση των εταίρων που απέρριψαν τα success stories αλλά και από το γεγονός ότι δεν έγινε η αξιολόγηση. Καταλόγισε επίσης στην τότε κυβέρνηση ότι επέλεξε να ζητήσει δίμηνη παράταση του προγράμματος, και να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε η χώρα να βρεθεί χωρίς πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2015.

«Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά γεννηθήκαμε από τα κινήματα», κατέληξε ο κ. Τσιρώνης και προσέθεσε ότι ο ίδιος επιθυμεί να δει πολίτες να διαδηλώνουν και να πιέζουν τις κυβερνήσεις ή να εκφράζουν την αντίθεσή τους με ιδιωτικοποιήσεις σαν εκείνη του Ελληνικού.

Σαν «θέατρο του παραλόγου» περιέγραψε την κυβερνητική πολιτική ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως όχι μόνον δεν οδηγεί πουθενά, αλλά βλάπτει την χώρα.

Αφού ο βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι ο φετινός προϋπολογισμός, προβλέπει ύφεση – άρα μεγαλύτερη ανεργία – ενώ ο περσινός προέβλεπε ανάπτυξη, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τα «πολιτικό σουρεαλισμό». Ως πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα επικαλέστηκε την αντίθεση ανάμεσα στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα 1,8 δισ. για τις συντάξεις και της «πρόσκλησης» του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν τάχα να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Για τρία ψέματα, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας πως αν δεν είναι ικανή η κυβέρνηση, τότε έχει την πραγματικότητα αντίπαλο.

Λένε πως «οι ευθύνες ανήκουν στους προηγούμενους για ό, τι κακό μέτρο παίρνει η κυβέρνηση», λένε ότι « θέλουν να μας ρίξουν» και λένε ψέματα για την κοινωνική αναδιανομή, συνόψισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και τόνισε πως δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Διότι -όπως ανέφερε- ο κόσμος είτε λέει πως «μας κορόιδεψαν», είτε ότι αν «αν δεν είχαν έρθει αυτοί θα ήμασταν καλύτερα», οι βουλευτές φεύγουν και τώρα βγαίνουν σεργιάνι για συναίνεση κι όσο για την κοινωνική αναδιανομή, τόνισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε περισσότερα, χωρίς να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση.

«Ο προϋπολογισμός σας είναι γνήσιο τέκνο της απόπειρας παντρέματος των εγχώριων δήθεν αριστερών ιδεοληψιών και εισαγόμενων νεοφιλελεύθερων εμμονών. Ωραίοι κουμπάροι είστε. Από την Αριστερά σας λένε πως δεν είστε Αριστεροί. Και από την πλευρά των αναγκών διαχείρισης της κρίσης, σας λένε πως είστε άσχετοι κι αδέξιοι» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ύφεσης, αύξησης των άμεσων φόρων και πρωτίστως των έμμεσων φόρων, περικοπών των κοινωνικών δαπανών, (1,2 δισ. στο Ασφαλιστικό), περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος σε ευρύ φάσμα νοικοκυριών και, συνεπώς, αρνητικού πρόσημου στην ιδιωτική κατανάλωση.

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού με αφορμή …τα γεμιστά της Θεανούς Φωτίου και την πορεία του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος απευθυνόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης της είπε ότι «σκίσατε τις σημαίες σας» χλευάζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις της περί γεμιστών! «Θυμάμαι την αριστερή και εθνολαϊκίστικη περηφάνια του προηγούμενου Φεβρουαρίου, όταν φέρνατε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Λέγατε τότε ότι θα δαπανήσετε 200 εκατ. ευρώ και σας λέγαμε ότι είναι ψίχουλα. Έντεκα μήνες μετά έχετε δαπανήσει μόνο 108 εκ. ευρώ. Θα μου επιτρέψετε, χωρίς παρεξήγηση, να σας πω ότι αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα συμπαθέστατα ελληνικότατα, νοστιμότατα και καινοτόμα γεμιστά», της είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά στην ορκωμοσία της κυβέρνησης η κυρία Φωτίου είχε δηλώσει ότι ο λαός θα τα καταφέρει παρά τα μέτρα λιτότητας του τρίτου μνημονίου λέγοντας: «Υπάρχουν δυνατότητες, αν κάνουμε οικονομία και φτουρίσουν τα πράγματα. Ξέρετε και τα γεμιστά είναι επινόηση του ελληνικού λαού, ώστε πολύ φτηνά να τρώει μια ελληνική οικογένεια». Απαντώντας στον «γαλάζιο» βουλευτή του είπε σε έντονο ύφος ότι «τα γεμιστά είναι μια επινόηση του ελληνικού λαού, πρέπει να διδάσκεστε από αυτό κι είναι κρίμα που τα λοιδορείτε».

«Πολύς λόγος και πολύ κλάμα ότι δεν προλάβαμε να ξοδέψουμε τα 200 εκ. ευρώ, όπως είχαμε υποσχεθεί… όμως υπάρχουν πολλές λογικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με το χρήμα ως ξεροκόμματο. Η δική μας κυβέρνηση δεν πετάει το χρήμα, ξέρει πώς να δίνει τα λεφτά και αυτά να πιάνουν τόπο. Γιατί τέτοιος χαμός;», διερωτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός και κατηγόρησε την ΝΔ ότι ως κυβέρνηση ξόδεψε 500 εκ. ευρώ «δίνοντάς τα πουθενά, με ένα επίδομα 500 ευρώ σε μερικούς Έλληνες», ενώ «εμείς δώσαμε σε 145.000 οικογένειες την κάρτα αλληλεγγύης», όπως είπε.

Οι αντιδράσεις στην αίθουσα ήταν πολλές: «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό με υπουργό! Ούτε η έδρα, ούτε οι από κάτω δεν έχουν ψυχραιμία ένα δευτερόλεπτο να ακούσουν», παραπονέθηκε η κυρία Φωτίου.

«Θέλει θράσος να τοποθετείται η υπουργός η οποία είναι διπλά εκτεθειμένη στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα έπρεπε να κρυφτεί», της είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης, ενώ σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης κατηγόρησε τα δυο κόμματα για την «άθλια συζήτηση που γίνεται», όπως είπε, «για το ποιος αντιμετωπίζει καλύτερα τους πολίτες ως ζητιάνους». «Κοκορεύονται σήμερα ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι τους δίνουν ένα ξεροκόμματο και πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Αποτελεί πρόκληση σήμερα να τσακώνονται όταν έξω ο κόσμος είναι σε εξαθλίωση. Να σταματήσει αυτή η προκλητική διαφήμιση για την δήθεν αγαθοεργία», τόνισε.

Η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.