Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016

Συνεχίζεται με τοποθετήσεις βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου.
«Δεν επιζητούμε συναινέσεις επειδή νιώθουμε αδύναμοι, αλλά γιατί είναι χρήσιμο για τη χώρα μας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιρώνης, είπε ότι η αντιπολίτευση έχει δυο πολιτικές επιλογές. Ή την πολιτική της «σκληρής λαϊκής αντιπολίτευσης» η οποία εξυπηρετεί, όπως είπε, το «λόμπι της δραχμής» των Βρυξελλών και τον κ. Σόιμπλε, οι οποίοι «θα προτιμούσαν να αγοράζουν φθηνά στην Ελλάδα και να πωλούν ακριβά τα προϊόντα τους λόγω του πληθωρισμού που θα καλπάζει», ή τη συνεργασία όπως συμβαίνει σε δεκάδες χώρες.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι στο τέλος του 2014, η οικονομία κατέρρεε, όπως προκύπτει από τους δείκτες στοιχημάτων υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, από τη στάση των εταίρων που απέρριψαν τα success stories αλλά και από το γεγονός ότι δεν έγινε η αξιολόγηση. Καταλόγισε επίσης στην τότε κυβέρνηση ότι επέλεξε να ζητήσει δίμηνη παράταση του προγράμματος, και να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε η χώρα να βρεθεί χωρίς πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2015.

«Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά γεννηθήκαμε από τα κινήματα», κατέληξε ο κ. Τσιρώνης και προσέθεσε ότι ο ίδιος επιθυμεί να δει πολίτες να διαδηλώνουν και να πιέζουν τις κυβερνήσεις ή να εκφράζουν την αντίθεσή τους με ιδιωτικοποιήσεις σαν εκείνη του Ελληνικού.

Επίθεση τόσο στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό κουφάρι της ιστορίας», όσο και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα οποία υποστήριξε ότι είναι είτε προσκολλημένα είτε διχασμένα, εξαπέλυσε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

«Η μείζονα αντιπολίτευση αποδείχτηκε πολιτικό κουφάρι της ιστορίας. Όσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση βρίσκεται και αυτή είτε προσκολλημένη σε αρχαϊκές ιδεολογίες είτε βαθιά διχασμένη διότι ποτάμια χωρίς πηγή ιδεών και αξιών δεν υπάρχουν» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα ένα ξεκάθαρο σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα, να στρέψει την προσοχή του στην οικονομία και στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας ώστε να κάνει αυτό που καμία πολιτική δύναμη της χώρας δεν έκανε με σοβαρότητα τις τελευταίες δεκαετίες».

«Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να αποτελούν το πρώτο ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να πετύχουμε έξοδο από την κρίση και αύξηση της απασχόλησης», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Σαν «θέατρο του παραλόγου» περιέγραψε την κυβερνητική πολιτική ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως όχι μόνον δεν οδηγεί πουθενά, αλλά βλάπτει την χώρα.

Αφού ο βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι ο φετινός προϋπολογισμός, προβλέπει ύφεση – άρα μεγαλύτερη ανεργία – ενώ ο περσινός προέβλεπε ανάπτυξη, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τα «πολιτικό σουρεαλισμό». Ως πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα επικαλέστηκε την αντίθεση ανάμεσα στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα 1,8 δισ. για τις συντάξεις και της «πρόσκλησης» του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν τάχα να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.