Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η μακρά διαπραγμάτευση χθες το βράδυ με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πώλησής τους σε εξωτραπεζικά funds δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) επιμένουν ότι πρέπει να επιτραπεί η πώληση όλων των κατηγοριών δανείων, με εξαίρεση μόνο αυτών της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν όλα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 1 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές πάντως έχουν δεχθεί να περιοριστεί τώρα η απόφαση στην πώληση των επιχειρηματικών δανείων και να συζητηθούν τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο.

Αντίθετα, κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, μετά τη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει καταρχήν πράσινο φως στην ελληνική πρόταση να διατηρήσει το Δημόσιο το 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ και το 49% να περάσει σε ιδιώτες.

Εκεί που ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία είναι στο θέμα του μάνατζμεντ, όπου η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σε αντίθεση με τους δανειστές. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιωτικό μάνατζμεντ θα αποβεί προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της ίδιας της αγοράς ηλεκτρισμού.

Επίσης, απομένει να κλείσει και το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, με τους δανειστές να επιμένουν να αμείβεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων και όχι μόνο τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση.

Επιπλέον, ένα άλλο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η δομή του πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του έτους και ακόμη δεν είναι σαφές ούτε το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσει. Αρχικά είχε τεθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, αλλά στο Eurogroup της Δευτέρας, και μετά την ανακοίνωση των σημαντικά χαμηλότερων αναγκών κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών, τέθηκε το θέμα σύνδεσης των δύο ποσών.

Οι δανειστές αποχωρούν την Παρασκευή το βράδυ από την Αθήνα και ο προγραμματισμός προβλέπει, εφόσον υπάρχει συμφωνία, να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.