Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου

Συνεχίζουν και τη Δευτέρα την απεργία πείνας που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Σε δύο από αυτούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης-Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του, δηλώνει πως «κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως «παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους».

Στο μεταξύ, σε 54.185 ανέρχονται τη Δευτέρα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.538 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.090 και στη νότια 324. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 28.726, από τους οποίους οι 8.424 στο camp της Ειδομένης.

Στον Πειραιά κατέφτασαν το πρωί της Δευτέρας με το πλοίο Αριάδνη 46 πρόσφυγες, 34 από τη Μυτιλήνη και 12 από τη Χίο. Στο λιμάνι παραμένουν εδώ και μέρες άλλοι 1.407 πρόσφυγες.

Ελαχιστοποιημένες, πάντως, παραμένουν οι ροές προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από το περασμένο Σαββάτο έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας αποβιβάστηκαν συνολικά 91 άτομα, τα 35 στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 15 στη Σάμο.

Στους 35 αποβιβασθέντες στη Λέσβο περιλαμβάνεται κι ένας Αφγανός ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε επανεισαχθεί στην Τουρκία από τη Χίο μέσω του λιμανιού στο Δικελί, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καταγεγραμμένα στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.562 άτομα.

Συγκεκριμένα, στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο είναι 3.253, στη Χίο 2.407 και στη Σάμο 902.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στη διασταύρωση της εθνικής οδού Μυτιλήνης-Ερμής, στο ύψος της Παναγιούδας, δρόμος που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με τη βόρεια κι ανατολική Λέσβο, 150 Πακιστανοί από το hot spot της Μόριας πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία. Ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο για την υπόλοιπη Ελλάδα κι από εκεί για την Ευρώπη.