Απαράδεκτες οι «απειλές» της Eldorado λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – “Ουδέν σχόλιο” απο την Κομισιόν

Ουδέν σχόλιο” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.

“Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις”, ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ. Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις «απειλές» που εκτοξεύει η εταιρεία Eldorado κατά τις κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ επιρρίπτει ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν είχαν εισπράξη πρόστιμα τα οποία είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία και αφορούσαν σωρεία παραβάσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις «σκανδαλώδεις», όπως τις χαρακτηρίζει, πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε.

Υπενθυμίζει ότι από την αρχή του έργου είχε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές «ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή».

«Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας» αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της El Dorado Gold.

O πρώην υπουργός Ενέργειας συνεχίζει στην ανακοίνωσή του: «Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία.

» Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο ορυκτός μας πλούτος, να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αναπτυξιακός μας κατήφορος.»

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, διεμήνυσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί, όπως είπε, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως σημείωσε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 – 850 εργαζόμενους και συμπλήρωσε:

«Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ‘κόβουμε’ τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Ως «ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» χαρακτηρίζει το Ποτάμι την αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποχώρηση του καναδικού ομίλου «θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο υπουργός Σκουρλέτης όμως δε νοιάζεται. Φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφθεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;» διερωτάται το κόμμα, σε ανακοίνωσή του.