ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του 2015

Το «όχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του 2015 και υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμά του πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «με το ΟΧΙ του, ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μία προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών», επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει και «κάποιους που μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μία καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους ‘ναι σε όλα’. Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους ‘γκρίζο’ τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα, τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την πεποίθηση ότι «το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή», καθώς «με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μία διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

«Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα, ο λογαριασμός είναι βαρύς, σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του.
«Πληρώνουμε πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, χάθηκαν 86 δισ. ευρώ, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση φοροκαταιγίδα.

«Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε: «Το να δίνεται στον λαό ο λόγος δεν είναι κακό. Όμως σε στρατηγικής σημασίας για το μέλλον μιας χώρας επιλογές δεν πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα γιατί ο λαός μπορεί να τιμωρήσει την χώρα του και την Ευρώπη ενώ στην ουσία εκφράζει απλά την δυσφορία του για τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει μια κυβέρνηση.»

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, ο ίδιος είπε: «Ο πρώην συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη δήλωσε ότι είχε καταστρωθεί σχέδιο εξόδου από το ευρώ το οποίο όμως ούτε στην καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Αυτά που είπε ο κ. Γκαλμπρέιθ μόνο στο σινεμά τα συναντά κανείς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει το αλάθητο, είχε στενό συνεργάτη τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος είχε αυτές τις ιδέες και τελικά χρέωσε με δεκάδες επιπλέον δισ. ευρώ τη χώρα. Να μην ξεχνάμε λοιπόν την αλήθεια, το παρελθόν και τα λάθη του πρωθυπουργού.»