ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες έχουν νωπές μνήμες από τον προεκλογικό εμπαιγμό του κου Σαμαρά και των Ζαππείων

Για μάχη μέχρις ορίων επί επτά μήνες σε σύγκριση με την πειθήνια εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών από τις κυβερνήσεις με κορμό τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις «επιλεκτικές συγκρίσεις» της Ν.Δ. η οποία «επιδίδεται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει εαυτόν και τα πεπραγμένα της εκτός κάδρου της πραγματικότητας» όπως σχολιάζουν.

«Οι πολίτες έχουν νωπές μνήμες τόσο από τον προεκλογικό εμπαιγμό του κου Σαμαρά και των Ζαππείων όσο και από την πολιτική που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός αμέσως μετά τη μεταμέλειά του ενώπιον της κ. Μέρκελ. Θυμούνται πως ο κ. Σαμαράς χωρίς καμία προσπάθεια να κερδίσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής από όσες υποσχόταν, προχώρησε στην εφαρμογή της πολιτικής της ακραίας λιτότητας δηλώνοντας απλώς «ουδείς αναμάρτητος» σημειώνουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν η προσπάθεια πέφτει στο κενό «διότι μια απλή σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά επί δυόμισι χρόνια με αυτά της κυβέρνησης Τσίπρα μέσα σε μόλις 7 μήνες δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών».

Σε μία εκτενή αναφορά των πεπραγμένων της Ν.Δ. υπενθυμίζουν μεταξύ άλλων ότι:

-Η κυβέρνηση της ΝΔ μονιμοποίησε το χαράτσι επί της ακίνητης περιουσίας με τη νομοθέτηση του ΕΝΦΙΑ τη στιγμή που η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπαθεί να ανακατανείμει τα βάρη του υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικροϊδιοκτητών.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προτείνει στους δανειστές μέσω του email Χαρδούβελη την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ήδη από τις αρχές του 2015. Πριν το δημοψήφισμα μάλιστα, η ΝΔ και ο συνασπισμός του ΝΑΙ ζητούσε να ψηφιστεί η πρόταση των δανειστών, η οποία προέβλεπε αυξημένη φορολογία σε όλο το τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) καθώς και άλλους κλάδους.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμευόταν απέναντι στους δανειστές μέσω του email Χαρδούβελη για δραστική μείωση του ΕΚΑΣ το 2015 αλλά και την πλήρη κατάργησή του για ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς βεβαίως και για την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η εφαρμογή της ρήτρας αυτής και των συνεπαγόμενων μειώσεων ανεστάλησαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς και στη συμφωνία προβλέπεται η δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιέρωσε εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το οποίο η κυβέρνηση της Αριστεράς κατάργησε.
Η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είχε υπογράψει συμφωνία η οποία προέβλεπε υπέρογκα πλεονάσματα ύψους 3% και 4,5% για τα επόμενα χρόνια και οδηγούσε σε χρηματοδοτικό κενό 12,7 δις το 2015. Επιπλέον, προέβλεπε και απροσδιόριστα μέτρα ύψους 5,7 δισ.

-Με βάση εκείνους τους στόχους και την αδυναμία επίτευξης τους γίνεται σαφές ότι το email Χαρδούβελη δε θα ήταν παρά μόνο η εισαγωγή ενός νέου τεράστιου προγράμματος λιτότητας, το οποίο δεν έγινε καν δεκτό από τους δανειστές, ως ανεπαρκές. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα πέτυχε λογικά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους και απέτρεψε μέτρα 20 δις.

-Η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου όχι μόνο συμμορφωνόταν με την απαίτηση των δανειστών να μην γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος αλλά υιοθετούσε και τη θέση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε ρητή πρόβλεψη για άμεση εκκίνηση της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με στόχο να καταστεί βιώσιμο.

Υπερασπιζόμενοι τις ενέργειες της «κυβέρνησης της Αριστεράς» όπως σημειώνουν, κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι «σε αντίθεση με το βάθεμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, σταμάτησε τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ αποκατέστησε καταφανώς άδικα απολυμένους και εκκίνησε προγράμματα απασχόλησης με βασικούς ωφελούμενους τους εργαζόμενους».

«Ενώ η ΝΔ “ξέχναγε” τις υποθέσεις φοροδιαφυγής στα συρτάρια, η κυβέρνηση της Αριστεράς βάζει τέλος στην ασυλία των ισχυρών, ανοίγει τις υποθέσεις (βλ. Λίστα Λαγκάρντ) και φέρνει έσοδα στο Δημόσιο» αναφέρουν τέλος.