Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τις διάφορες λίστες με υπόπτους για φοροδιαφυγή

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες οι επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Οι δυο εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου, έχουν ριχτεί στη μάχη κατά της διαφθοράς με πενιχρά μέσα (ελλείψεις σε υποδομές και σε εξειδικευμένο προσωπικό), αλλά καταφέρνουν να επιτύχουν στόχους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφθοράς για τους 15 μήνες της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ.Αθανασίου από τις διάφορες λίστες με υπόπτους για φοροδιαφυγή, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής:

– Από τη λίστα Lagarde (έχουν ελεγχθεί 191 δικογραφίες από τις οποίες 94 έχουν πλήρως περαιωθεί) 810 εκατ. ευρώ, και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

– Από τη λίστα των 65 cd που περιλαμβάνει το 90% από τις υπόλοιπές λίστες (έχουν δημιουργηθεί 284 δικογραφίες και από αυτές 36 έχουν ολοκληρωθεί) 99 εκατ. ευρώ.

Για τη λίστα Μπόγιαρνς έχουν σχηματιστεί ως τώρα 1000 δικογραφίες. Παράλληλα έχουν προχωρήσει σε 290 δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή η ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από αυτές οι 190 πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015 και οι 100 από την αρχή του χρόνου.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου ανέφερε πως συνολικά έχουν φθάσει τα τελευταία χρόνια 1300 υποθέσεις από τις οποίες οι αρμόδιοι εισαγγελείς ήδη έχουν επεξεργαστεί 200 οι οποίες βρίσκονται είτε σε δίκη, είτε στην ανάκριση είτε σε δικαστικά συμβούλια. Μη ξεχνάμε πως από τα χέρια τους ξεκίνησε η έρευνα για τα εξοπλιστικά και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Όπως είπε η εισαγγελέας αυτή τη στιγμή ανοιχτές είναι περίπου 130 δικογραφίες όμως υπάρχουν προβλήματα κυρίως από την έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων που πρέπει να συνδράμουν το έργο της.

Πάντως μόνο από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν συγκεντρώσει 40 εκατ. από κατηγορουμένους και έχουν δεσμεύσει πάνω από 400 εκατ.