Κόντρα Σόιμπλε και κυβέρνησης με αφορμή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Μάλιστα, κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή τη συζήτηση.

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας μια γερμανική παροιμία.

«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της» πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Το σκηνικό έντασης με τον κ. Σόιμπλε είχε στηθεί από το προχθεσινό δημοσίευμα της Die Welt που μιλούσε για «ανύπαρκτη κυβέρνηση στην Αθήνα» και που εξόργισε το Μαξίμου το οποίο φωτογράφισε επί της ουσίας το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Κίνηση που δεν άρεσε στον κ. Σόιμπλε ο οποίος χθες μίλησε για κριτική που γίνεται επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και την οποία όπως είπε «ο Τσίπρας θεωρεί απαράδεκτη».

Πέρα όμως από την κόντρα κυβέρνησης – Σόιμπλε που αρχίζει να λαμβάνει και προσωπικές πλέον διαστάσεις η προχθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ ούτε τυχαία είναι ούτε άνευ λόγου. Η επαναφορά θεμάτων που για το Μαξίμου είναι casus belli όπως οι ομαδικές απολύσεις ή ακόμη και η μείωση των συντάξεων στο ύψος του κατώτατου μισθού, από την εκπρόσωπο του Ταμείου στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, έκανε τη ζυγαριά μέτρων – χρέους να γύρει προς τη μεριά των πρώτων ειδικά από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες δεν συζητούν «κούρεμα» τους χρέους αλλά απομείωση κι αυτό μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΤΡΤ, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της και κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό για να μείνει στο πρόγραμμα. Χαρακτήρισε επίσης συμβολική για κάποιες χώρες του Βορρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ζήτησε ο όποιος συμβιβασμός να γίνει στη μέση του δρόμου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε. «Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει τονίσει πως θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απαραίτητη.