Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων: Η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη

Την θέση πως ύστερα από μία μακρά περίοδο υψηλού κόστους πολιτικής αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να αποφευχθεί η μονιμοποίηση της υφεσιακής πορείας της εξέφρασε σήμερα Τετάρτη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΤ, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συνεχείς προσφυγές στις κάλπες, το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία έχει και αρκετές αξιοποιήσιμες θετικές πλευρές.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως την τελευταία πενταετία επιτεύχθηκε μία σχετική μακροοικονομική εξυγίανση, η οποία, ως φαίνεται, μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία για εποικοδομητικές λύσεις στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Κατά τον ΣΕΒΤ η άνοδος της τουριστικής κινήσεως αποτελεί στοιχείο στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ μας, και υπό συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της ζήτησης. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές υπηρεσιών παρουσίασαν άνοδο 2,1% και κάλυψαν μέρος της πτώσεως των εξαγωγών αγαθών.

«Ο ΣΕΒΤ πιστεύει ότι η ταχεία αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον Σύνδεσμο είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να κατορθώσει να αξιοποιήσει την διεθνή οικονομική συγκυρία, που προσδιορίζεται από την διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ.

«Η επιτυχής αξιολόγηση της εκτέλεσης του νέου ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο συνιστά την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάταξη της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.