Σύντομη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύντομη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ. Η συνάντηση, επίσης στο περιθώριο της Συνόδου, διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Ο κ. Βέμπερ μόλις είχε επιστρέψει από την Τουρκία και η συζήτηση περιστράφηκε στις εξελίξεις στη γείτονα και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμερίζεται την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΕΛΚ για την κατάσταση στην Τουρκία, μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα και το ενδεχόμενο να επηρεάσει την συμπεριφορά της στα ανατολικά της σύνορα, αλλά και στο προσφυγικό.

Μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων στην Τουρκία, το προσφυγικό αναβαθμίστηκε στην σημερινή ατζέντα του ΕΛΚ που περισσότερο ήταν επικεντρωμένη στο Brexit.

Στις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τις συζητήσεις μονοπώλησαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προτάσσει την ανάγκη εθνικής γραμμής.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το προσφυγικό εθνικό θέμα, το οποίο όπως είπε μετά την συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «δεν θα μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις επαφές του ανέδειξε του πέντε βασικά σημεία:

Πρώτον, ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Τρίτον, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ.

Τέταρτον, ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν.

Πέμπτον, ότι κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ό,τι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της.