Σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων με ευρείες αρμοδιότητες εντός έξι μηνών

Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει το πρωί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας), ενώ με τον κ. Ολάντ θα καθοριστεί σήμερα.

Στο μεταξύ, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου κυριάρχισαν το προσφυγικό και το βρετανικό ζήτημα.

Σχετικά με το προσφυγικό, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων με ευρείες αρμοδιότητες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της – με δεδομένο ότι δεν μειώνεται αισθητά η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα – ο κ. Τουσκ απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς είναι επαρκείς ή όχι.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει υποχώρηση του αριθμού.

Σχετικά με την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε πολύ θετική τη συμφωνία μεταξύ της
κυβέρνησης και του Frontex για την ανάπτυξης ομάδων ταχείας επέμβασης στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
«Εποικοδομητική συζήτηση» για το βρετανικό ζήτημα

Για το βρετανικό ζήτημα ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξήγησε τα αιτήματά του. Τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισαν ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην αποδοχή των βρετανικών αιτημάτων κυρίως εκείνου που προβλέπει τη μη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε Ευρωπαίους υπηκόους για τα πρώτα τέσσερα χρόνια από την εγκατάστασή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής το Φεβρουάριο, όπου ο κ. Τουσκ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει συμβιβαστική πρόταση.